EXCLUSIV SIF Banat - Crișana a început să primească oferte de proiectare pentru platforma IMGB. Planul pentru fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă. Drăgoi: Vrem să începem să dezvoltăm cât mai rapid posibil

EXCLUSIV SIF Banat - Crișana a început să primească oferte de proiectare pentru platforma IMGB. Planul pentru fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă. Drăgoi: Vrem să începem să dezvoltăm cât mai rapid posibil
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 oct 2020

SIF Banat – Crișana, care a definitivat tranzacția de achiziție a platformei industriale IMGB din sudul Bucureștiului, a făcut deja primii pași spre demararea unui amplu proiect imobiliar, care va cuprinde locuințe și spații comerciale, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

După negocieri care au durat mai puțin de două luni, SIF Banat – Crișana a intrat în proprietatea a 99,92% din acțiunile firmei sud-coreene Doosan IMGB, care are în proprietate platforma industrială de circa 54 de hectare din cartierul Berceni.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România

„Joi am primit acordul Consiliului Concurenței, vineri am făcut plata și am înregistrat la Depozitarul Central. Astăzi, IMGB este deținută de SIF Banat – Crișana. Am lansat în piață cerere pentru proiectare și am început să primim diverse propuneri pentru dezvoltarea întregii platforme. În cel mai scurt timp vom veni cu anunțul. Rezidențialul va fi o componentă, dar nu pot spune ponderea, pentru că sunt mai multe scenarii pe care le avem în vedere, cu proporții diferite pentru mobilare. Sunt și scenarii în care componenta rezidențială nu este majoritară. Va fi un proiect de durată. Banii au fost dați, iar interesul este să începem să obținem venituri. Vrem să începem să dezvoltăm cât mai rapid posibil, pentru că suntem un fond de investiții. Am plasat o sumă importantă de bani, care acum nu produce și de aceea trebuie să începem dezvoltarea“, a declarat, pentru Profit.ro, Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana. 

Tranzacția a fost evaluată la circa 40 milioane de euro, potrivit surselor din piața imobiliară consultate de Profit.ro. Drăgoi nu vrea să comenteze valoarea și spune că are ca variante atât dezvoltarea în parteneriat, cât și pe cont propriu.

Sursele Profit.ro spun că SIF Banat – Crișana va încerca și varianta construcției unor clădiri de birouri în proiectul imobiliar mixt ce va înlocui IMGB.

EXCLUSIV Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, retrage de la vânzare rețeaua de depozite Logicor din România și decide, în schimb, să o extindă, pregătind lansarea unui program de dezvoltare locală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul suveran al Chinei, al doilea cel mai mare din lume, retrage de la vânzare rețeaua de depozite Logicor din România și decide, în schimb, să o extindă, pregătind lansarea unui program de dezvoltare locală

Tranzacția a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, iar partea legală a fost asigurată de casa de avocatură Biriș Goran.



 

SIF Banat-Criașana a mai finalizat, anul acesta, achiziția terenului de aproape 9 hectare al fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina, în contul unei creanțe de peste 44 de milioane de euro. Compania SIFI BH Retail, controlată de SIF Banat-Crișana, deținea o creanță garantată de 27,2 milioane de euro și o creanță chirografară de 17 milioane de euro, conform tabelului definitiv al creditorilor.

În decembrie, Profit.ro a anunțat că Doosan, care controlează producătorul de echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, Doosan IMGB de pe platforma omonimă din București, întrerupe activitatea la subsidiara românească, după ce în ultimii ani a majorat constant și masiv capitalul acesteia.

EXCLUSIV Acționarii Diasfin pregătesc un proiect rezidențial cu sute de apartamente în locul fabricii de scule din Obor. Urmăresc o asociere pentru dezvoltare sau vânzarea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Diasfin pregătesc un proiect rezidențial cu sute de apartamente în locul fabricii de scule din Obor. Urmăresc o asociere pentru dezvoltare sau vânzarea

La începutul lunii martie, conducerea concernului sud-coreean Doosan IMGB și liderii de sindicat au ajuns la un acord prin care vor fi acordate măsuri compensatorii salariaților ca urmare a închiderii operaționale a Întreprinderii de Mașini Grele București.

Încetarea activității de producție este argumentată prin constrângerile legate de activitatea curentă și a celor comerciale, conform datelor analizate de Profit.ro. Pe platforma Doosan din România lucrau peste 400 de angajați.

Gigantul coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Norvegienii cumpăraseră fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa 10 milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România

Doosan IMGB se află în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă, alături de companii precum Alro Slatina, ArcelorMitall Steel Galați, Lafarge sau Azomureș.

Doosan IMGB produce echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, cea mai mare parte a producției mergând la export. Fondat în 1896, grupul Doosan are aproape 39.000 de angajați în 38 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
doosan imgb
teren