Fondul de investiții Arcona, listat la Amsterdam și având proprietăți de peste 100 milioane euro în Europa, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția sediilor Danone și ANCOM

Fondul de investiții Arcona, listat la Amsterdam și având proprietăți de peste 100 milioane euro în Europa, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția sediilor Danone și ANCOM

Sediul Danone

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 iul 2020

Fondul de investiții Arcona Property Fund, care administrează proprietăți evaluate la peste 100 milioane de euro în Europa Centrală și de Est, se așteaptă să definitiveze, în următoarele două luni, achiziția a două clădiri de birouri din București, într-o tranzacție cu fondul cipriot Secure Property Development & Investment (SPDI), ai cărui acționari preiau o parte din Arcona.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția a fost inițiată anterior și s-a desfășurat pe mai multe etape, care au presupus până acum tranzacționarea mai multor terenuri din Ucraina și a unui proiect rezidențial cu 34 de apartamente nevândute din Bulgaria, pentru 12,1 milioane de euro.

Etapa în care s-a intrat acum vizează tranzacționarea unui nou teren din Kiev și a două clădiri de birouri, complet închiriate, din București, la un preț de circa 15 milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro. Definitivarea achiziției tuturor activelor SPDI este așteptată până la finalul acestui an și are o valoare estimată la 29 milioane de euro.

EXCLUSIV Fondul spaniol Danube Property se pregătește să iasă din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul spaniol Danube Property se pregătește să iasă din România

Clădirile de birouri la care se face referire sunt sediul Danone România, amplasat chiar lângă fabrica Danone din Colentina, cumpărat în 2014 de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 milioane euro, și un sfert din Delea Nouă Office Building (sediul ANCOM).

Profit.ro a anunțat anterior că Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat licitația pentru achiziția unui alt imobil cu destinația de sediu central al instituției.

În primul rând, managementul dorește să refinanțeze sau să ramburseze toate împrumuturile pe termen scurt și să finalizeze achiziția SPDI. Ulterior, eventualele scenarii pot fi explorate împreună cu acționarii, precum vânzarea întregului fond, atragerea de noi acționari sau vânzarea mai multor active «non-core». Managementul consideră că, având în vedere condițiile actuale ale pieței, trebuie să apară mai întâi o situație stabilă pentru a demara acest proces.

Familia Hamdan pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu sute de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec CITEȘTE ȘI Familia Hamdan pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu sute de apartamente în locul Institutului de Studii Geotehnice și Geofizice Geotec

Investitorul mai are de preluat alte câteva terenuri din Ucraina, 98 de apartamente, împărțite în patru ansambluri rezidențiale, din București și parcul logistic Innovations de lângă București, cumpărat de SPDI cu 12,6 milioane de euro în 2014 de la Helios Phoenix. Proprietățile comerciale generatoare de venituri din România au o pondere de 45% în portofoliul ce va fi achiziționat de Arcona de la SPDI.

Arcona va finanța achiziția portofoliului de imobile printr-o emisiune de 2,1 milioane de acțiuni ce vor fi atribuite SPDI și prin transferul creditelor aferente proprietăților cumpărate, care totalizează circa 30 de milioane de euro. Noile acțiuni vor fi listate atât la Euronext Amsterdam, cât și la Bursa de Valori din Praga și vor fi distribuite acționarilor SPDI în sistem pro rata.

Arcona își concentrează investițiile pe clădiri de birouri și parcuri de retail. Portofoliul său actual cuprinde 11 parcuri de retail, 13 clădiri de birouri și două terenuri în Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina și Bulgaria, evaluate la 101 milioane euro. Proprietățile au o suprafață închiriabilă de peste 110.000 de metri pătrați și generează anual venituri de peste 5,2 milioane de euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
arcona property fund
spdi
secure property development & investment
ancom
danone