FOTO Hercesa și fondul Bluehouse pregătesc primele 500 de apartamente lângă stadionul Steaua, parte a unui proiect uriaș inițiat în 2006

FOTO Hercesa și fondul Bluehouse pregătesc primele 500 de apartamente lângă stadionul Steaua, parte a unui proiect uriaș inițiat în 2006

Ansamblul Ghencea Residencias este listat pe site-ul Hercesa ca fiind un proiect pentru viitor

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 17 mai 2022

Grupul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse, înregistrat în Cipru, pregătesc construcția unui complex rezidențial cu aproape 500 de apartamente lângă noul stadion Steaua, parte a unui plan ce prevede 3.500 de unități locative, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cei doi investitori s-au asociat încă din 2006 pentru a realiza un proiect rezidențial major în cartierul bucureștean Ghencea, moment la care au cumpărat un teren de 13,2 hectare pe care au anunțat că vor construi un proiect de peste 300 de milioane de euro. Abia acum se fac primii pași concreți pentru construcția unui imobil cu 482 de apartamente, a unei grădinițe și a unor spații comerciale pe o parcelă de 1,5 hectare din teren, chiar lângă noul stadion polivalent Steaua.

Încă din vara anului trecut, Hercesa și Bluehouse au primit un certificat de urbanism care permite un coeficient de utilizare a terenului de 4,5. Întrebați de Profit.ro, la acel moment, reprezentanții Hercesa nu au comentat despre intențiile de dezvoltare, iar acum nu au răspuns solicitărilor până la publicarea acestui articol.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Procesul de autorizare a avansat, recent, și s-au prezentat primele detalii ale proiectului care propune realizarea unui bloc cu 11 etaje și două niveluri de subsol dedicate parcărilor. Proiectul va avea un total de 627 de locuri de parcare, gândite pentru 1.309 rezidenți. Din totalul de 482 de locuințe proiectate, 288 sunt apartamente cu două camere și 148 cu trei camere, parterul fiind destinat spațiilor comerciale și grădiniței.



Amplasamentul terenului pe care se construiește acum

Amplasamentul terenului pe care se construiește acum

O parte de circa 3.700 de metri pătrați din teren urmează a fi cedată primăriei pentru amenajarea infrastructurii rutiere gândite în zonă. Lucrările la Inelul Median al Bucureștiului, care leagă Drumul Taberei de Șoseaua Alexandriei, adică de la magazinul Dedeman Ghencea până în zona Penitenciarului Rahova, sunt într-o etapă incipentă.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea

Proiectul Hercesa și Bluehouse mărginește și megaproiectul Centenarului, promovat până în 2020 de fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea. De altfel, schițele arhitecturale realizate pentru cartierul Centenarului evidențiază și viitorul proiect al celor doi investitori (foto mai jos). Totuși, în vara anului 2020, Guvernul a transferat în administrarea Ministerului Apărării terenul de 87 de hectare din zona Antiaeriană, pe care urma să fie dezvoltat cartierul Centenarului, pe motiv că proiectul de 1,8 miliarde de euro nu a avansat în 5 ani.


FOTO Hercesa și fondul Bluehouse pregătesc primele 500 de apartamente lângă stadionul Steaua, parte a unui proiect uriaș inițiat în 2006

Tot aici, compania Sten Consulting, deținută de Eugen și Ioana-Paula Stănculescu – proprietarii Auto Cobălcescu, are planificată realizarea unui ansamblu cu peste 1.500 de locuințe împrejurul noului Dedeman Ghencea, magazin construit pe un teren cumpărat de la aceeași firmă.

Spaniolii de la Hercesa au intrat în România în 2004 prin achiziția clădirii actualului hotel Cișmigiu și au continuat cu dezvoltarea ansamblului Vivenda Residencias, care a ajuns la peste 800 de apartamente livrate și care urmează să mai finalizeze până anul viitor încă 240 de unități.

Fondul Bluehouse a fost implicat, recent, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare așteptate în acest an, care implică vânzarea către S Immo a complexului de birouri Expo Business Park din București pentru o sumă care depășește 100 de milioane de euro. Proiectul de birouri a fost dezvoltat de Portland Trust în parteneriat cu Bluehouse, care a pus la dispoziție terenul de circa 2,3 hectare din spatele Romexpo.

Activitate intensă

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 5% în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la circa 170.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Volumul tranzacțiilor a reintrat pe creștere în luna februarie, după patru luni consecutive de scădere, după care, în aprilie, a marcat o nouă scădere ușoară. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale.

EXCLUSIV Familia Bosînceanu, proprietara Șantierului Naval Constanța, vinde terenul autobazei Construcții și Transport Gherase unor foști manageri Strabag CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Bosînceanu, proprietara Șantierului Naval Constanța, vinde terenul autobazei Construcții și Transport Gherase unor foști manageri Strabag

În ciuda scăderilor din ultimul trimestru din 2021, volumul anual a marcat al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport de piață întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acesta este cel mai mare număr de locuințe aflate în construcție din istoria modernă a pieței rezidențiale bucureștene.

Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când a fost stabilit un nou record de livrari în București-Ilfov: 22.010 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.

Numărul caselor și apartamentelor vândute doar în București-Ilfov în primele trei luni ale acestui an a crescut cu 16% comparativ cu trimestrul întâi din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere anuală, februarie și martie au adus majorări de peste 20% comparativ cu lunile similare din 2021.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
hercesa
bluehouse
stadion steaua