FOTO Luxten autorizează un complex imobiliar de peste 50 de milioane de euro în locul sediului său central. Primele imagini cu planul

FOTO Luxten autorizează un complex imobiliar de peste 50 de milioane de euro în locul sediului său central. Primele imagini cu planul
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 ian 2022

Furnizorului de servicii de iluminat Luxten Lighting Company așteaptă aprobarea planului său de realizare a unui ansamblu imobiliar cu birouri, locuințe și magazine în locul sediului central din zona Expoziției a Bucureștiului, unul dintre punctele fierbinți de pe harta imobiliară a României, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul Luxten a fost supus dezbaterii publice până de curând, ocazie cu care aau fost prezentate detalii despre complexul imobiliar vizat de companie în locul sediului său de pe strada Parângului nr. 76 din Sectorul 1. Astfel, pe terenul de aproape 28.000 de metri pătrați, Luxten își propune să construiască un ansamblu mixt cu o suprafață construită de peste 16.000 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de circa 97.000 de metri pătrați, pentru realizarea căreia este necesară o investiție de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Doar valoarea terenului depășește 14,5 milioane euro, calculată la prețul cu care s-au încheiat tranzacții cu loturi de dimensiuni similare în zonă.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Furnizorul de servicii de iluminat a propus realizarea mai multor imobile cu apartamente și birouri cu un regim maxim de înălțime de 45 de metri, structurate pe maxim 3 subsoluri, parter și 11 etaje. Proiectarea este asigurată de arhitecții Dacra Studio.

Luxten a început în octombrie anul trecut promovarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru această locație, acțiune despre care Profit.ro a scris în premieră.

Extras din PUD Luxten

Extras din PUD Luxten

Pe acest teren, Luxten are birouri și depozite. Furnizorul de servicii de iluminat a transformat unul dintre aceste depozite în studiouri TV. Pe platforma Luxten funcționează firma de post producție Avanpost Media, fondată de Vlad Rădulescu – fiul lui Claudiu Rădulescu, acționarul principal al Luxten.

Avanpost a fost  implicată, printre altele, în filmul documentar Collective, prima nominalizare la premiile Oscar a României.

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre proiect imobiliar planificat, reprezentanții Luxten nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Sediul central al Luxten este amplasat într-o zonă tot mai efervescentă din punct de vedere imobiliar, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.


Luxten nu este străină de investițiile imobiliare. Compania a inaugurat în 2008 hotelul de 5 stele Lux Garden din Azuga și mai deține un teren de 3,6 hectare, tot în Azuga, pe care intenționa să realizeze tot un hotel.

Luxten a înregistrat în 2020 cea mai mică cifră de afaceri și profit din ultimii 15 ani ai companiei. Veniturile Luxten au scăzut cu peste 44% până la 76,9 milioane lei și profitul net s-a diminuat cu peste 58%, până la 5,6 milioane lei. Anul 2020 a fost primul din ultimii 23 de ani ai Luxten fără contractul cu Primăria Municipiului București pentru serviciul de iluminat public al Capitalei. Administrația Firea a preluat iluminatul public al orașului în iulie 2019 prin intermediul Companiei Municipale Iluminat Public București.

Luxten Lighting este cunoscută opiniei publice în special pentru contractele de concesiune a serviciului de iluminat public încheiate cu mari municipalități din țară, inclusiv cu Primăria Capitalei, pentru contractul pe 10 ani de achiziție de energie electrică semnat cu cel mai ieftin producător, Hidroelectrica, contract expirat în 2014, dar și pentru faptul că a avut-o angajată part-time pe fiica fostului președinte Traian Băsescu, Elena Băsescu, pe un salariu lunar de circa 2.000 de euro.

Luxten a fost înființată în 1993 de către Zoltan Boszormenyi, acesta cumpărând fabrica de becuri Electrofar București. Ulterior, în 1998, compania a achiziționat și fabrica de contoare electrica AEM Timișoara. Boszormenyi și-a vândut participația la Luxten în 2003 oamenilor de afaceri Claudiu Nicolae Rădulescu, Ionel Pepenică și Olimpia Moica.

EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București

În prezent, acționarii principali ai Luxten Lighting Company SA sunt, în ordinea deținerilor, Claudiu Nicolae Rădulescu (40,31% din acțiuni), Ionel Pepenică (23,43%), Monica-Maria Bucur (17,69% din acțiuni) și Silvian Șerbănescu (14,56% din acțiuni). Alți acționari, persoane fizice și juridice, controlează, cumulat, 3,99% din capitalul societății, potrivit termene.ro.

Record de locuințe vândute în 2021

Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu aproape 16% în 2021, comparativ cu anul anterior, până la aproape 700.000 de tranzacții, în ciuda scăderilor din ultimele 3 luni, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Acesta este cel mai bun rezultat din ultimii 5 ani, potrivit unei analize Profit.ro.

Tranzacțiile din 2021 marchează al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu  circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
luxten
lux garden