FOTO Proiectul din care fac parte Casa Nanu-Muscel și o cladire de 7 etaje, în construcție din septembrie

FOTO Proiectul din care fac parte Casa Nanu-Muscel și o cladire de 7 etaje, în construcție din septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2019

Reconsolidarea Casei Nanu-Muscel și construcția unei clădiri de șapte etaje care o va încadra, formând un proiect al Academiei de Studii Economice, sunt planificate să înceapă la jumătatea lunii septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Două consorții mari încearcă în prezent să obțină acest proiect pentru care Ministerul Educației a alocat aproximativ 42 de milioane de lei”, după cum a declarat vineri rectorul ASE, Nicolae Istudor, pentru News.ro.

“Termenul de evaluare (tehnică și economică) este 30 iunie, după cum a estimat rectorul ASE. „Instanța a decis că autorizația pentru întreg proiectul - casa Nanu-Muscel și clădirea de șapte etaje care va fi construită în spate și o va încadra - este valabilă pe vechiul proiect. Acum, din trei consorții au rămas două”, a spus Istudor, care a precizat că nu poate oferi mai multe detalii legat de acestea. El a precizat că lucrările ar urma să înceapă la jumătatea lunii septembrie și, conform autorizației, ar trebui finalizate în decurs de doi ani.

Noile condiții pentru Programul \ CITEȘTE ȘI Noile condiții pentru Programul "Prima casă", extins și redenumit "O familie - o casă": pragul de garantare ridicat, noi plafoane de venituri, anumite dobânzi reduse

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat recent, noua clădire va fi lipită de actuala clădire a ASE, dar și de monumentul istoric de arhitectură din Piața Romană nr 7, cunoscut drept Casa Nanu-Muscel. Șantierul începuse aici încă din 2015, dar pe 1 aprilie 2016 ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a cerut sistarea lucrărilor care puneau în pericol monumentul, se arată pe site-ul edupedu.ro.

Primăria Municipiului București a reînnoit autorizația de construire, fiind emisă Autorizația de Construire nr. 411/1638335 din 13.09.2018. În ianuarie 2019, proiectantul general S.C. GRAPHIC STUDIO SRL a reactualizat lucrările rămase de executat. Consiliul de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe a dat și el avizul nr. 5 din 8 aprilie 2019, pentru începerea lucrărilor, potrivit documentului citat.

Istoria unei clădiri emblematice a Bucureștilor

Casa Nanu-Muscel a fost declarată monument istoric clasa B la începutul anului 2013. În luna mai a aceluiași an, a fost cumpărată de ASE.

Pe 31 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a cerut Direcției pentru Cultură a Municipiului București să oprească lucrările la Casa Nanu-Muscel din Piața Romană, deoarece au fost făcute intervenții fără aviz. La începutul lunii aprilie a aceluiași an, Inspectoratul Regional de Construcții București - Ilfov a dispus încetarea lucrărilor la casa din Piața Romană Nr. 7, după ce a constatat o serie de nereguli, în cadrul unui control efectuat pe 1 aprilie 2016, ca urmare a solicitării primite de la Vlad Alexandrescu.

Casa profesorului dr. Ion Nanu-Muscel (1862-1938) și a soției sale, Ana, născută Staicovici, a aparținut Academiei Comerciale, fiind donată în 1940 de văduva Nanu-Muscel pentru a adăposti profesori pensionari ai Școlii și studenți. "Inițial cu două corpuri, casa a rămas numai cu corpul principal; cel auxiliar a fost demolat abuziv în 2007”, scria pe blogul personal istoricul de artă Silvia Colfescu, în 2012. Scriitoarea spune că "distinsul cuplu Nanu-Muscel și-a construit casa prin 1890, în gustul vremii, un stil compozit, care înmănunchează elemente ale stilurilor Louis XV și Louis XVI, în maniera arhitectului I. D. Berindey”. La exterior se mai pot zări astăzi decorurile, sub cornișă o friză cu frunze, la intrare, deasupra ușii - două statuete, iar ușile și ferestrele sunt încadrate de chenare bogate. Însă toate sunt ciobite, sfârtecate. Pe multe porțiuni imobilul e "dezvelit" până la cărămida roșie. 

FOTO Proiectul din care fac parte Casa Nanu-Muscel și o cladire de 7 etaje, în construcție din septembrie

viewscnt
Afla mai multe despre
casa nanu-muscel
ase