FOTO Scos de pe lista monumentelor istorice, castelul Bay din Treznea s-a prăbușit

FOTO Scos de pe lista monumentelor istorice, castelul Bay din Treznea s-a prăbușit
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2020

Castelul Bay din Treznea, o construcție în stil neo-baroc ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, declasat din lista monumentelor istorice în 2019, s-a prăbușit în totalitate din cauza precipitațiilor din ultima perioadă, potrivit primarului comunei, Cristian Oros.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dispariția fizică a fostului monument istoric a fost semnalată pe contul său de Facebook de către Horațiu Cociș, cercetător în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, cel care a realizat în toamna anului trecut o scanare 3D a clădirilor aflate încă în picioare la data respectivă, în cadrul programului Pixels for Heritage, realizat de muzeu, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), scrie Agerpres.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cushman & Wakefield: Curierii vor să se extindă în marile orașe cu depozite noi pentru reducerea timpului de livrare CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Cushman & Wakefield: Curierii vor să se extindă în marile orașe cu depozite noi pentru reducerea timpului de livrare

Potrivit prezentării ce însoțește imaginea 3D a castelului Bay, acesta a fost proprietate a familiei grofului Ferencz Bay, fiind vorba de o construcție în stil neo-baroc, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea. Din punct de vedere arhitectural, castelul a avut două corpuri principale și mai multe turnuri, corpurile fiind legate între ele de o replică a punții suspinelor din Veneția. După fuga din 1944 a grofului Ferencz Bay, considerat de localnici ca responsabil pentru masacrul horthyst din 9 septembrie 1940, castelul este transformat în sediu CAP. În perioada imediat următoare anului 1990, castelul a intrat într-un proces rapid de degradare, o expertiză din 2018 arătând că mai era în picioare doar 9% din construcția inițială.

FOTO: Horațiu Cociș / Facebook

FOTO: Horațiu Cociș / Facebook

Castelul Bay din Treznea a fost declasat din lista monumentelor istorice, prin ordin al ministrului Culturii, Daniel Breaz, în martie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
castelul bay