FOTO Vila italiană cu unica pictură murală a lui Caravaggio, evaluată la jumătate de miliard de euro, scoasă la vânzare

FOTO Vila italiană cu unica pictură murală a lui Caravaggio, evaluată la jumătate de miliard de euro, scoasă la vânzare
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2021

O vilă din Roma cu unica pictură murală creată de maestrul italian Caravaggio este scoasă la vânzare pentru jumătate de miliard de euro, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Pictura acoperă 2,75 de metri pătrați ai unui tavan și îi înfățișează pe Jupiter, Neptun și Pluto. Ea a fost comandată de cardinalul Francesco Maria Del Monte în secolul 16 pentru a decora laboratorul lui de alchimie din Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, clădire cunoscută ca Vila Aurora, scrie News.ro.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Vila, înconjurată de ziduri înalte în apropiere de Via Veneto din centrul orașului, este tot ce a rămas din reședința cardinalului.

„Del Monte a cumpărat proprietatea pe care a restructurat-o înainte de a-i comanda lui Caravaggio să picteze fresca în laboratorul lui, care era o încăpere foarte mică”, a explicat Alessandro Zuccari, profesor de istorie la Universitatea Sapienza din Roma, care a supervizat estimarea muralului. „Este o lucrare extraordinară pentru care a fost greu de stabilit un preț, având în vedere că este singura pictură murală realizată vreodată de Caravaggio, astfel că nu am avut cu ce să o comparăm”.

Zuccari a evaluat pictura murală, creată de Caravaggio pe când avea în jur de 20 de ani, la nu mai puțin de 310 milioane de euro.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Întreaga proprietate va fi scoasă la licitație pe 18 ianuarie, cu un preț de pornire de 471 de milioane de euro.

Camere din vilă conțin fresce realizate de pictorul baroc Guercinp, comandate de familia nobilă Ludovisi, care avea legături strânse cu papalitatea și care a cumpărat proprietatea de la Del Monte.

Vânzarea vilei are loc după o lungă dispută privind moștenirea ei, în urma decesului prințului Nicolò Boncompagni Ludovisi, în 2018.

„Sunt și alte camere decorate spectaculos, dar cele mai importante lucrări sunt făcute de Caravaggio și Guercino”, a adăugat Zuccheri. „Este un loc unic în lume”.

Proprietatea abundă de antichități, deși zeci de statui vechi sunt găzduite acum de Muzeul Național al Romei, după ce au fost cumpărate de statul italian.

Pentru că este protejată de Ministerul italian al Culturii, odată ce o ofertă a fost agreată la licitație, statul va avea șansa să cumpere proprietatea la același preț. „Statul va avea dreptul de a o cumpăra. Problema este dacă va putea plăti un preț atât de mare”, a completat Zuccheri.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Oricine va cumpăra proprietatea va fi nevoit să cheltuiască alte 11 milioane de euro pentru restaurare.

Până în 2019, Vila Aurora și grădinile ei puteau fi vizitate de turiști doar prin programarea unor tururi private, care avea loc o dată pe lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
roma
caravaggio