Immofinanz preia pachetul de 26% deținut de miliardarul rus Boris Mints la CA Immo pentru 604 milioane de euro

Immofinanz preia pachetul de 26% deținut de miliardarul rus Boris Mints la CA Immo pentru 604 milioane de euro
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 18 apr 2016

Grupul austriac Immofinanz a anunțat că a semnat o înțelegere pentru achiziția a 26% din acțiunile CA Immo, pachet deținut de miliardarul rus Boris Mints. Acesta este primul pas către o fuziune a celor două companii austriece, care dețin cumulat 15% din spațiile de birouri din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Valoarea tranzacției este de 604 milioane de euro (682 de milioane de dolari), iar participația aparținea miliardarului rus Boris Mints, care controlează grupul O1 și Terim Ltd, potrivit unui anunț publicat pe bursa de la Viena. Boris Mints a achiziționat un pachet de 26% din CA Immo în urmă cu doi ani.

Pe de altă parte, în urmă cu o lună CA Immo și EG Immobilien Europe (companie din grupul O1 controlat de Boris Mints) au anunțat că dețin împreună peste 10% din titlurile Immofinanz.

Înainte de fuziunea planificată, Immofinanz intenționează să își deconcentreze activitatea sau să vândă portofoliul din Rusia, arătând că acesta este caracterizat de o dinamică diferită a pieței și un profil de risc mai ridicat.

Pentru încheierea achiziției este așteptat un aviz pentru aprobarea fuziunii din partea autorităților competente dar și acordul consiliului de supraveghere al Immofinanz și al consiliului de administrație al CA Immo pentru transferul acțiunilor. Prin urmare, se așteaptă ca finalizarea achiziției să aibă loc în vara acestui an.

În afara pachetului de 26% preluat de Immofinanz, restul de 74% de acțiuni ale CA Immo sunt deținute de investitori instituționali și privați. Al doilea cel mai mare investitor este AXA SA cu o deținere de 4,04%. Compania nu are alți investitori care să dețină o participație mai mare de 4%-5%. 

Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața producerii și comercializării cimentului CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața producerii și comercializării cimentului

”Acest anunț reprezintă un pas important în transformarea Immofinanz. Odată cu achiziția pachetului de acțiuni de la CA Immo și decizia de a renunța la portofoliul pe care îl avem în Rusia, am creat bazele pentru această fuziune. Compania rezultată va fi un jucător de top pe piața de real-estate din Europa Centrală și de Est. Portofoliile celor două companii sunt complementare și așteptăm să avem o sinergie ca urmare a tranzacției”, a spus Oliver Schumy, CEO al Immofinanz.

La rândul său, Frank Nickel, CEO al CA Immo, a precizat că în urma acestei tranzacții, ”care, desigur, urmează să fie suspusă deciziei acționarilor”, pot rezulta ”sinergii substanțiale”.

Trazacția este una așteptată pe piața imobiliară, mai ales că ofertele și contraofertele de preluare nu au lipsit în ultimii ani. Dacă tranzacția va fi finalizată, noua companie va deveni cel mai mare dezvoltator de real-estate din Austria. Cele două companii estimează că fuziunea ar putea avea loc în 2017.

CA Immo și Immofinanz sunt printre cei mai mari jucători de pe piața de profil din România, cu proiecte atât în zona de retail cât și de birouri. Cumulat, cele două companii dețin circa 15% din spațiile de birouri de pe piața locală, estimată la 2,1 milioane de metri pătrați. 

Nu sunt singurii austrieci activi pe piața locală de real estate. S Immo, parte a grupului Erste, are în portofoliu 34.000 de metri pătrați pentru spații de birouri existente sau în construcție, iar Raiffeisen Property Holding International deține 71.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
ca immo
achizitie
fuziune
real estate