Legea dării în plată are efecte asupra pieței imobiliare, chiar dacă nu a fost adoptată

Legea dării în plată are efecte asupra pieței imobiliare, chiar dacă nu a fost adoptată
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 10 feb 2016

Legea dării în plată are deja efecte secundare pe piața imobiliară, chiar dacă nu a intrat în vigoare, în sensul în care a făcut să crească apetitul pentru Prima Casă, spun unii brokeri imobiliari, în timp ce alții atrag atenția că retroactivitatea măsurii este o componentă care i-ar putea speria pe potențialii investitori străini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La rândul lor investitorii străini, prezenți deja pe piața locală, așteaptă forma definitivă a legii, pentru a-și putea adapta strategia de business.

Reprezentanții jucătorilor importanți din piața imobiliară și a construcțiilor au spus, în cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare, organizată de Imobiliare.ro, că este necesar ca forma finală a Legii să fie una ”echilibrată”.

”Probabil că o să fie o cădere într-o primă fază. Am vorbit cu niște agenți, oameni care sunt în industrie, cu tranzacții, și spuneau că este un soi de criză în momentul acesta, pe care o simțim și noi. O criză de a cumpăra acum cu Prima Casă, până nu dispare, conform zvonurilor. Eu cred că are deja un efect secundar, înainte ca legea să fie publicată”, a spus Răzvan Cuc, director regional al rețelei de agenții imobiliare RE/MAX România.

El a subliniat că deocamdată este greu de anticipat cum va fi afectată de Legea dării în plată afacerea pe care o conduce, însă crede că, după șocul inițial, piața își va reveni pentru că ”rămâne evidentă nevoia de spațiu locativ”.

La rândul său, Andreea Comșa, managing director Premier Estate, companie de consultanță și vânzări pe segmentul rezidențial, a explicat necesitatea ca forma finală a acestei legi să reprezinte un consens între bancheri și parlamentari pentru a evita un blocaj care ar putea apărea după intrarea în vigoare a actului normativ.

”În urma negocierilor dintre cei din bănci și Parlament sperăm că se va ajunge la un consens, astfel încât să nu asistăm ca după șase luni sau un an legea să aibă nevoie de îmbunătățiri. Dacă au dat o lege care va avea efecte prea drastice în piață, atunci o să nu mai pierdem un an de zile să o reparăm. Ideal ar fi să nu reparăm, ci să se înțeleagă unii cu alții”, a spus ea.

Producătorul de sisteme gips-carton Siniat are un nou CEO, care va conduce operațiunile din Polonia și România CITEȘTE ȘI Producătorul de sisteme gips-carton Siniat are un nou CEO, care va conduce operațiunile din Polonia și România

Comșa spune că legea, în forma actuală, trebuie să îngrijoreze puțin (...) pentru că de dragul unor alegeri nu poate fi scarificat un întreg sistem care funcționează, care dă rezultate și mai ales care încurajează dezvoltatorii de proiecte bune să le înceapă.

”Din ceea ce am discutat cu reprezentanții din bănci. Până acum au spus că ar fi de acord cu această lege atâta timp cât se aplică din momentul aprobării ei, să nu fie retroactivă, și dacă există posibilitatea să ofere două produse de creditare: produsul cu opțiunea de dare în plată (plătește un avans și o dobândă mai mari) și fără dare în plată (creditele ipotecare), astfel încât clienții să poată să aleagă. Mie mi se pare rezonabil, nu știu cum se va putea aplica sau dacă pot ajunge la un consens..(...)”, a afirmat Comșa.

Atât Comșa, cât și Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance, au subliniat că o lege a dării în plată cu un caracter retroactiv sau neechilibrată ar putea trage un semnal de alarmă pentru potențialii investitori care vor să intre pe piața din România.

”Investitorii de portofoliu și strategici fug de țările unde nu există o predictibilitate, în care lucrurile se schimbă de azi pe mâine”, a spus Bidian.

Deocamdată, cei care sunt prezenți pe piața din România așteaptă să vadă care va fi forma finală a legii.

”Noi, deocamdată, studiem și ascultăm să vedem ce va urma. Din câte mi-am dat seama este o discuție continuă pe acest subiect și lucrurile evoluează. Vom vedea care va fi rezultatul. Nu cred că va influența într-o măsură foarte mare dezvoltarea pieței”, a spus Antoniu Panait, managing director al Vastint România, divizia imobiliară locală a grupului suedez Inter IKEA.

Tekzen România reia extinderea și mizează exclusiv pe București CITEȘTE ȘI Tekzen România reia extinderea și mizează exclusiv pe București

Bidian a arătat că în cazul în care băncile vor mări considerabil avansul pentru aprobarea unui credit imobiliar, atunci va scădea numărul persoanelor care vor putea accesa o finanțare de la bancă va scădea.

”Legea dării în plată va avea un impact pe piață. Prețul imobiliarelor este dictat de cerere și ofertă, dar băncile nu sunt obligate să achieseze la acest lucru. Nu poate nicio lege din lume să îi oblige să ofere credite în cazul în care condițiile depășesc gradul lor de risc. Pe de altă parte, vorbim de o posibilă creștere a avansului (...). Dacă ne uităm la comportamentul de economisire al populației, la venitul pe cap de locuitor și vedem că nu au de unde să vină cu avansul. Drept urmare, cererea va continua să existe, dar nu va fi solvabilă”, a argumentat Bidian.

Pe de altă parte, reprezentanții companiilor de consultanță încearcă să vadă efectele pozitive ale legii.

”Cred că circuitul acestor proprietăți în piața imobiliară liberă nu va avea decât un efect pozitiv. Vor fi unități locative scoase la vânzare. Acestea fie vor fi cumpărate de marile fonduri de investiții, care le vor închiria sau le vor pune în circuit, fie vor ajunge la cumpărătorii finali. Noi vom avea de lucru”, declarat Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker.

Marius Dragne, șeful operațiunilor locale ale producătorului german de materiale de zidărie Xella România, a spus că deocamdată este ”prematur” să discute despre efectele legii întrucât aceasta nu este definitivată, dar a subliniat că este important menținerea unui climat care să încurajeze consumul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
legea darii in plata