Mișcare surpriză: Ioannis Papalekas își vinde ultimele acțiuni din Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, la șapte ani de la înființare, către miliardarul ceh Radovan Vitek

Mișcare surpriză: Ioannis Papalekas își vinde ultimele acțiuni din Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, la șapte ani de la înființare, către miliardarul ceh Radovan Vitek
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 3 feb 2020

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (43 de ani) a decis să iasă din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-o tranzacție ce depășește 230 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anterior, cum a anunțat Profit.ro, miliardarul Radovan Vitek (48 de ani), al treilea cel mai bogat ceh, a cumpărat peste 6% din Globalworth.

Licitație teren situat in București CITEȘTE ȘI Licitație teren situat in București

La 37 de ani, Ioannis Papalekas reușea să convingă zeci de investitori să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro și să ajute la listarea la Bursa de la Londra a companiei sale Globalworth. În acel moment, omul de afaceri grec deținea 64,9% din Globalworth, însă treptat, odată cu dezvoltarea companiei și atragerea de investitori de renume în acționariat, participația sa s-a diminuat până la 10,7%.

Personalizarea pieselor vestimentare. Următorul mare trend în business? CITEȘTE ȘI Personalizarea pieselor vestimentare. Următorul mare trend în business?

Acum, Papalekas a decis să își vândă și pachetul rămas din acțiunile Globalworth la un preț de circa 230 milioane de euro către compania CPI Property Group, a miliardarului ceh Radovan Vitek, care a devenit, recent, acționar Globalworth prin achiziția a circa 6% din companie. Pe lângă banii pe acțiuni, Papalekas mai urmează să primească de la ceh încă 53,4 milioane de euro.

În urma acestei tranzacții CPI Property Group deține 16,8% din Globalworth. Papalekas își va păstra funcția de director executiv a companiei.

Ioannis Papaleks a intrat în liga mare a investitorilor imobiliari într-un timp foarte scurt. În 2004, la vârsta de 27 de ani, Papalekas reușise deja să atragă atenția unui grup de investitori israelieni și greci care l-au mandatat să cumpere un mall pe jumătate dezvoltat în zona Eroii Revoluției, pentru 46 milioane euro, o sumă imensă la acea vreme. Echipa sa a finalizat lucrările și în 2006 a vândut City Mall pentru 103 milioane euro. Rezultatul acestei tranzacții i-a asigurat niște parteneri de cursă lungă, alături de care a construit și renovat clădirile de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini și Dorobanți Business Center.

Decizia listării companiei a venit ca o necesitate de a pune sub același acoperiș principalele proprietăți acumulate de Papalekas sau partenerii săi din România de-a lungul anilor. Până la momentul listării, el investise circa 90 de milioane de euro. Astăzi, Globalworth are în proprietate active generatoare de venituri în Polonia și România în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de euro și obține de pe urma lor chirii în valoare de peste 180 milioane de euro pe an.

EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat o parte din parcul Grozăvești la preț derizoriu și pregătește lovitura CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul unuia dintre cei mai mari distribuitori independenți de motorină din România, a cumpărat o parte din parcul Grozăvești la preț derizoriu și pregătește lovitura

În urma ieșirii sale din companie, CPI Property Group devine al treilea cel mai important acționar Globalworth după sud-africanii de la Grouthpoint Properties, care dețin 29,4% și nemții de la Aroundtown.

CPI Property Group este cel mai mare investitor imobiliar din Cehia și din Berlin, cu proprietăți în valoare de 7,9 miliarde de euro. Intrarea în acționariatul Globalworth este o mișcare strategică importantă pe care Vitek o face pe piețele din România și Polonia, în care Globalworth este lider de piață.

În 2017, compania lui Radovan Vitek a făcut cea mai importantă achiziție pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție transfrontalieră. CPIPG a cumpărat atunci 11 centre comerciale din Europa Centrală și de Est, printre care și Felicia Shopping Center din Iași, de la două fonduri de investiții administrate de CBRE Global Investors. Acesta este singurul activ generator de venituri din portofoliul românesc al lui Vitek și este o proprietate de talie medie care a ocupat locul 44 în topul mallurilor cu cele mai mari afaceri realizate în 2018 în România, realizat de Profit.ro. Mallul a înregistrat o cifră de afaceri de 4,3 milioane de euro și o pierdere de circa 400.000 de euro.

Vitek a mai preluat în 2013 activele dezvoltatorului Ablon, cu proprietăți și în România. Ungurii intenționau să dezvolte în România proiecte în valoare de circa 500 milioane de euro, însă pierderile acumulate la nivel de grup în 2008, ajunse aproape de 50 milioane de euro, le-au dat planurile peste cap. Singurul proiect pe care compania l-a început pe piața locală este Sunset Residence, un ansamblu rezidențial ce urma să cuprindă 2.120 de apartamente. Lucrările la acest proiect, localizat în Drumul Taberei, au fost oprite de criză, la fel ca și restul celor aflate în planul Ablon.

EXCLUSIV Dagesh Group construiește un complex rezidențial în centrul Bucureștiului, proiect inițiat înainte de criză CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dagesh Group construiește un complex rezidențial în centrul Bucureștiului, proiect inițiat înainte de criză

Pe planșeta grupului ungar se mai găseau clădirea de birouri Airport City, ce urma a fi construită în Otopeni, și a cărei valoare de investiție a fost estimată la 280 milioane euro și Țepeș Vodă Business Center, clădire de birouri dezvoltată pe un teren achiziționat de la Alexander Eram (soțul vedetei de televiziune Andreea Esca), a cărei investiție a fost calculată la 15 milioane euro. Din portofoliul companiei au mai rămas acum nouă terenuri evaluate la 9 milioane euro cu o suprafață de circa 30 de hectare. Loturile erau destinate unor dezvoltări rezidențiale și de birouri, iar acum sunt scoase la vânzare de CPI Property Group. De altfel, toate proprietățile românești ale cehului sunt evaluate la 41 milioane de euro și sunt scoase la vânzare încă din 2017.

Radovan Vitek este al treilea cel mai bogat ceh, cu o avere estimată de către revista americană Forbes la 3,4 miliarde de dolari. El are patru copii, locuiește în Elveția și și-a construit averea din privatizări și investiții imobiliare.

Recent, Globalworth a obținut un credit de tip revolving în valoare de 200 de milioane de euro de la un consorțiu format din șapte bănci, dintre care două românești. Din consorțiu face parte și Bank of China, una dintre cele mai mari din lume, care susține în premieră un investitor cu activități în România. Investitorul a anunțat că împrumutul îi oferă flexibilitate în programul de dezvoltări pe care îl are în derulare în România și Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioannis papalekas
globalworth
radovan vitek
cpi property group