Platforma industrială a Vulcan SA, intrată în faliment după 115 ani - aruncată pe piața imobiliară

Platforma industrială a Vulcan SA, intrată în faliment după 115 ani - aruncată pe piața imobiliară
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 iul 2019

Creditorii producătorului de echipamente și utilaje de tonaj mediu și greu pentru industria energetică și extractivă Vulcan București, înființat în 1904, controlat de grupul Tender și intrat în faliment în primăvară, au decis scoaterea la vânzare a 10 hectare din platforma industrială din Berceni a companiei, pentru recuperarea creanțelor asupra acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, creditorii au aprobat dezmembrarea unei suprafețe de până la 100.000 metri pătrați de teren și a clădirilor aferente din cadrul platformei industriale proprietatea Vulcan SA situată în strada Dumitru Brumărescu nr. 15 din sectorul 4 al Capitalei, în cartierul Berceni, și valorificarea tuturor acestor active prin negociere directă.

Trei dintre creditorii garantați ai Vulcan SA, firme din grupul Tender ce au de recuperat datorii în sumă totală de peste 60 milioane lei de la compania aflată în faliment, au solicitat reconvocarea adunării creditorilor după finalizarea procedurii de dezmembrare, pentru idenficarea exactă a imobilului și pentru a se stabili condițiile de valorificare.

Platforma industrială a Vulcan SA, intrată în faliment după 115 ani - aruncată pe piața imobiliară

Cea mai mare mină de diamante din lume va fi închisă CITEȘTE ȘI Cea mai mare mină de diamante din lume va fi închisă

Cele 3 firme – Industria Lânii, ISLA Land și Grupul Imobiliar Trustee – dețin cumulat peste 34% din totalul creanțelor asupra Vulcan SA. ANAF, prin DGRFP București, care are de recuperat peste 46 milioane lei de la Vulcan, fiind principalul creditor al companiei, a votat și ea "pentru".

Anterior, luna trecută, administratorul judiciar al companiei anunțase vânzarea la licitație a unui teren de aproape 25 de hectare al Vulcan SA, plus 3 hale industriale, o magazie, concesiuni, licențe și mărci, la prețul total de 19,7 milioane euro plus TVA. De asemenea, creditorii au decis ca, până la vânzare, să se încerce ca activele Vulcan să fie închiriate, nu doar pentru a se obține bani în plus, ci și pentru a se preveni degradarea lor.  

În 2012, Vulcan SA a vândut cu 23 milioane euro un teren de 77.000 mp situat în strada Sebastian firmei Benovo a omului de afaceri canadian Michael Topolinski, care intenționa să dezvolte acolo un parc de retail. Numai că Benovo a intrat în insolvență, iar terenul a fost preluat de Fondul sud-african de investiții New Europe Property Investments (NEPI), care a construit pe el actualul Vulcan Value Centre.

FOTO Metallica lansează o carte pentru copii CITEȘTE ȘI FOTO Metallica lansează o carte pentru copii

Vulcan SA a intrat în faliment în primăvară după ce nici contractul de 10 milioane dolari semnat în 2017 cu concernul de țiței și gaze al statului Kuweit, Kuwait Oil Company (KOC), nu a reușit să redreseze în mod sustenabil situația financiară a uzinei românești.

Anul trecut, cifra de afaceri a Vulcan SA a scăzut substanțial, atingând o scădere de peste 81% în primele 8 luni, față de perioada similară a anului anterior, la circa 12,1 milioane lei, iar pierderile totale au depășit 9 milioane lei și ar fi putut fi mult mai mari dacă nu ar fi fost înregistrate și venituri de circa 8 milioane lei din vânzări de active și refacturare de utilități, conform unui document oficial analizat de Profit.ro. Astfel, în iunie anul trecut, Vulcan a reușit să vândă un teren de circa 3.900 metri pătrați situat tot în strada Sebastian din București cu 1,55 milioane euro plus TVA.

"Având în vedere rezultatele negative obținute de Vulcan SA, veniturile insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor curente și plata datoriilor acumulate, lipsa unor contracte care să asigure valorificarea în măsură cât mai mare a capacităților de producție și a forței de muncă de care dispune societatea, propunem intrarea în faliment a debitorului", se afirma în document. La finalul lunii august 2018, Vulcan SA mai avea 464 angajați, față de 531 la începutul anului.

De remarcat că, în 2017 și 2018, adunarea creditorilor Vulcan SA a respins 3 variante de plan de reorganizare a companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
vulcan sa
platforma industriala vulcan
uzina vulcan
vulcan sa imobiliare
vulcan sa vanzari terenuri
vulcan imobiliare
tender sa
ovidiu tender
vulcan sa faliment