Prețurile locuințelor au pus presiune pe rata inflației în zona euro

Prețurile locuințelor au pus presiune pe rata inflației în zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2021

Prețurile locuințelor, acum excluse din datele privind inflația în zona euro, ar fi majorat persistent prețurile de consum în ultimii ani, conform rezultatelor studiului Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O dată ce ar fi fost corectată în funcție de costurile locuințelor, rata inflației în zona euro ar fi atins sau chiar ar fi depășit ținta BCE timp de câțiva ani, chiar dacă instituția de la Frankfurt a aprobat măsuri de stimulare extraordinare pentru a crește prețurile, se arată în studiu.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Costurile locuințelor ar fi dus dus un "nivel al inflației persistent de ridicat" din 2014, iar între 2018 și 2020 inflația ar fi fost mai ridicată cu aproximativ 0,2-0,3 puncte procentuale, scrie Agerpres.

La finalul lui 2018, BCE a oprit politica de relaxare cantitativă (achizițiile de active), iar cifrele privind prețurile locuințelor par să sprijine argumentul de atunci al oficialilor conservatori de la BCE că evoluțiile privind inflația ar fi permis mai devreme retragerea măsurilor.

Unii analiști susțin că ratele dobânzilor excepțional de scăzute pun presiune pe prețurile locuințelor, astfel încât această presiune asupra inflației va persista și în următorii ani.

Luna trecută, rata inflației în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ținta de 2% avută în vedere de BCE și ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituția de la Frankfurt se așteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creștere a prețurilor sub nivelul de 2%.

EXCLUSIV Dealerul auto Badsi Impex, care a adus marca Nissan în România, vinde și închiriază sediul din Pipera, unde își concentrează întreaga activitate, printr-o tranzacție cu dezvoltatorul imobiliar Nusco CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dealerul auto Badsi Impex, care a adus marca Nissan în România, vinde și închiriază sediul din Pipera, unde își concentrează întreaga activitate, printr-o tranzacție cu dezvoltatorul imobiliar Nusco

Cu toate acestea, creșterea prețurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și înmulțirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creșterea prețurilor de consum.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu BCE nu a reușit să atingă ținta de inflație iar acum factorii de decizie susțin că BCE nu trebuie să se grăbească și ar trebui chiar să tolereze o depășire modestă a țintei de inflației pentru a se asigura că nu înăsprește prematur politica monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi locunte