Primăria Capitalei se asociază cu Ciclop și pregătește 12 milioane lei pentru un trust de construcții de locuințe sociale și pentru tinerii căsătoriți

Primăria Capitalei se asociază cu Ciclop și pregătește 12 milioane lei pentru un trust de construcții de locuințe sociale și pentru tinerii căsătoriți
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 dec 2016

Primăria Capitalei vrea să aloce de la bugetul local 12 milioane lei pentru înființarea unei firme de construcții care să ridice locuințe sociale, de necesitate și pentru tinerii căsătoriți cu vârste până în 35 de ani, care se va numi Trustul de Clădiri Metropolitane București SA și va fi controlată în proporție de 99,99% de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), restul de 0,01% din capital urmând să se afle în posesia service-ului auto Ciclop de pe Bulevardul Magheru (SC Service Ciclop SA), firmă deținută integral de CGMB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul hotărârii de aprobare a înființării Trustului se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB din 21 decembrie.

Consiliul și-a dat acordul de principiu încă din septembrie pentru "înființarea unei societăți comerciale având ca obiect principal de activitate construirea de locuințe în vederea vânzării și închirierii, apartamente cu destinația de locuințe sociale, de necesitate, locuințe pentru tinerii căsătoriți, cu vârsta fiecăruia de până în 35 de ani sau alte categorii de persoane stabilite de Consiliul General", potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre.

Pe final de an, Regina Maria mai face o achiziție: centrul medical AL - Medica Berlin din Ploiești CITEȘTE ȘI Pe final de an, Regina Maria mai face o achiziție: centrul medical AL - Medica Berlin din Ploiești

La acea dată, primarul general Gabriela Firea motiva că, astfel, vrea să rezolve o problemă socială majoră, în condițiile în care deficitul de locuințe în București ar fi de aproximativ 200.000, cererile de locuințe înregistrate la PMB fiind inclusiv din partea unor persoane evacuate sau care urmează să fie evacuate din imobile retrocedate.

Suma de 12 milioane lei necesară pentru capitalul social inițial al trustului va fi alocată prin rectificarea bugetului Primăriei Capitalei, banii urmând să provină din excedentul bugetar al anilor precedenți.

Firma de construcții a Primăriei ar urma să-și aibă sediul social în strada Johann Gutenberg nr. 1, sector 5. Societatea va fi administrată în sistem unitar, urmând să aibă un Consiliu de Administrație format din 5 membri, care în primul an de activitate vor fi plătiți cu indemnizații fixe de 3.000 de lei pe lună (membrii simpli), respectiv 3.200 lei pe lună (președintele CA).

Termenele impuse comercianților pentru înlocuirea caselor de marcat au fost amânate cu 9 luni. Cine este exceptat CITEȘTE ȘI Termenele impuse comercianților pentru înlocuirea caselor de marcat au fost amânate cu 9 luni. Cine este exceptat

Potrivit proiectului de hotărâre, partenerul Primăriei la viitorul trust de construcții, SC Service Ciclop SA, își are în prezent sediul social în Șoseaua Giurgiului.

Pe de altă parte, AGA firmei controlate integral de CGMB a fost convocată luna viitoare pentru a decide mutarea sediului social al Service Ciclop din Bulevardul Magheru în Șoseaua Giurgiului, dar și scoaterea din evidențele contabile ale companiei a subsolului, parterului și etajelor I-IV și VI din imobilul din Bulevardul Magheru nr. 6-8, active trecute în contabilitate la valoarea cumulată de circa 44.000 lei.

Clădirea Ciclop de pe Magheru are o situație juridică neclară, fiind retrocedată de către fostul primar Traian Băsescu în 2001 către mai mulți descendenți ai familiei nobiliare Bragadiru, retrocedare contestată la vremea respectivă. 

Românii nu pot scăpa de datorii, Guvernul amână din nou Legea insolvenței persoanelor fizice CITEȘTE ȘI Românii nu pot scăpa de datorii, Guvernul amână din nou Legea insolvenței persoanelor fizice

În septembrie, primarul Firea declara că societatea comercială pe care ar urma să o înființeze primăria pentru construcția de locuințe nu va fi o societate 100% a municipalității ”care s-ar sustrage” de la verificările financiare, iar apartamentele ”vor putea fi achiziționate în condiții avantajoase”.

”V-am auzit pe toți în campania electorală cum ați spus că-i sprijiniți pe tineri, că sprijiniți cazurile sociale, că nevoia de locuințe în Capitală e foarte mare, că prețurile de pe piață sunt extrem de ridicate pentru o familie cu venituri mici. (...) Tinerii sunt în imposibilitatea de a contracta împrumuturi. Mă refer la tineri care provin din sistemul de sănătate, adică medici, asistenți, educație, profesori, educatori, în mediul artisitic și alte domenii”, a spus Firea, la începutul ședinței CGMB în care s-a aprobat de principiu înființarea companiei.

Primarul general a mai spus atunci că apartamentele vor putea fi achiziționate ”în condiții avantajoase, cu un avans foarte mic și cu rate care pot fi plătite în 15-20 de ani” sau pot fi închiriate cu ”o sumă modică”. Firea a dat drept exemplu faptul că un apartament de 60 metri pătrați se vinde acum cu peste 60.000 de euro, iar un apartament construit de către muncipalitate va costa la jumătate.

”Activitatea acestei societăți comerciale va fi transparenăt, ea nu se substituie vreunui control, va avea atât control intern, cât și controlul dumneavoastră, precum și al auditului Primăriei Generale a Capitalei, și firește al Curții de Conturi. Nu e vorba de o societate 100% a municipalității care s-ar sustrage  printr-o modalitate aparte, pe care unii o intuiesc, de la verificările financiare și corectitudinea operațiunilor”, a mai spus primarul general.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
cgmb
locuinte sociale
locuinte de necesitate
locuinte tineri casatoriti
gabriela firea
primaria generala
pmb
retrocedari
service ciclop
cladirea ciclop magheru