Rata de creștere a autorizațiilor pentru construcții de locuințe a încetinit puternic în mai. Dezvoltatorii au cerut mai multe avize pentru blocuri

Rata de creștere a autorizațiilor pentru construcții de locuințe a încetinit puternic în mai. Dezvoltatorii au cerut mai multe avize pentru blocuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2016

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a avansat într-un ritm modest în luna mai, cu doar 1,5% față de aceeași perioadă din 2015, până la 3.707, ritmul de creștere încetinind puternic față de primele luni din acest an, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cumulat pe primele cinci luni, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 14.724.

Totuși, chiar dacă numărul de autorizații a crescut într-un ritm modest, numărul de locuințe aferente autorizațiilor a crescut într-un ritm mult mai mare, arată news.ro.

În luna mai, autorizațiile au fost eliberate pentru construcția a 8.660 de locuințe, față de 5.699 de locuințe pentru luna mai 2015 sau 7.272 locuințe pentru luna aprilie 2016.

Modificări la Codul Fiscal: Dezvoltatorii, firme și PFA, ar putea fi scutiți de impozitul pe imobil până la vânzare CITEȘTE ȘI Modificări la Codul Fiscal: Dezvoltatorii, firme și PFA, ar putea fi scutiți de impozitul pe imobil până la vânzare

Explicația constă în eliberarea, în luna mai, a unui număr mai mare de autorizații pentru construcția de blocuri de locuințe, comparativ cu numărul de autorizații pentru case unifamiliale.

În mai, cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 664, au fost eliberate în regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui). Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuințe construite.

Pe următoarele locuri se clasează regiunile București-Ilfov, cu 575 de autorizații eliberate în luna mai, Nord-Vest (527) și Sud-Muntenia (517).

Cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 59,5% din numărul total înregistrat în luna mai.

Comparativ cu luna aprilie, numărul de autorizații de construire a scăzut cu 0,9% în luna mai.

Amenzile în construcții vor fi ridicate cu până la de 50 de ori CITEȘTE ȘI Amenzile în construcții vor fi ridicate cu până la de 50 de ori

"Distribuția în profil regional evidențiază o scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-86 autorizații), Nord-Est (-72), Sud-Muntenia (-34) și Vest (-24). Creșteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: București-Ilfov(+140 autorizații), Sud-Vest Oltenia (+21), Centru (+19) și Sud-Est (+3)", se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Anul trecut, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.

În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
autorizatii
statistica