RMH abia intrat în România pentru mega-proiectul Romexpo, având în spate cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, vinde acțiunile. Tranzacția - oprită doar de un....război Rusia-NATO!

RMH abia intrat în România pentru mega-proiectul Romexpo, având în spate cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, vinde acțiunile. Tranzacția - oprită doar de un....război Rusia-NATO!

Proiectul desenat de Iulian Dascălu în locul Romexpo

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 28 iun 2022

Grupul RMH, printre ai cărui acționari se numără cel mai mare fond de pensii din Africa și monarhia Bafokeng, intenționează să își cedeze participația din Atterbury Europe Holdings, partenerul sud-african al antreprenorului ieșean Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de centre comerciale moderne.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vânzarea este într-un context în care asocierea dintre IULIUS și CCIR pentru proiectul Romexpo a expirat.

Pachetul de acțiuni, însumând astăzi 37,5%, va fi vândut către Brightbridge Real Estate, o companie holding de investiții și servicii imobiliare în Europa de Est, deja acționar la Atterbury.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile bursei – Pariu pe bijuterii. 61 de magazine în două decenii și planuri de a deveni unicorn în lei în următorii 5 ani

În una dintre cele mai neobișnuite condiții prealabile pentru un astfel de acord, Brightbridge va avea însă dreptul să rezilieze acordul dacă apare un „eveniment advers”, respectiv „dacă Rusia începe un război, operațiuni militare sau o invazie împotriva unei țări NATO , ca o consecință a războiului Rusiei împotriva Ucrainei sau nu”, relevă date analizate de Profit.ro.

În noiembrie 2020, Profit.ro a anunțat RMH a intrat direct pe piața imobiliară românească prin alocarea unui pachet financiar de 200 de milioane de euro proiectului de transformare a centrului expozițional Romexpo, pregătit de antreprenorul ieșean Iulian Dascălu.

În februarie 2018, RMH a cumpărat 50% din acțiunile investitorului imobiliar sud-african Atterbury Europe, companie care a plătit circa 200 milioane de euro pe jumătate din mall-urile Iulius din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora, pe care acum le împarte cu Iulian Dascălu.

După ce a devenit acționar al partenerului lui Iulian Dascălu, RMH a investit 200 de milioane de euro în proiectul de transformare a Romexpo, ceea ce i-ar fi adus un sfert din afacere. Mai exact, suma pusă la bătaie de RMH i-a asigurat achiziția a 50% din firma Atterbury Bucharest, cu care Iulian Dascălu s-a asociat în proiectul Romexpo.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Din suma alocată de RMH, 150 de milioane de euro au fost acordați sub formă de capital direct și 50 de milioane de euro drept credit. Banii urmau să fie investiți în proiect după îndeplinirea anumitor condiții, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Investiția realizată de companie avea ca scop principal acoperirea RMH împotriva devalorizării randului, moneda națională sud-africană.

„Atterbury Europe este bine poziționată pentru a profita de oportunitățile de dezvoltare ale sectorului imobiliar din Europa de Est, având în vedere puterea parteneriatelor sale și capacitatea sa de a strânge capital pentru a finanța creșterea în mod optim. RMH Property a intrat într-un parteneriat cu Atterbury Europe și Iulius Group pentru dezvoltarea unui nou hub de afaceri, divertisment, retail și locuințe. La finalizare, dezvoltarea este gândită a fi cel mai mare proiect imobiliar din istoria României. Va găzdui cea mai înaltă clădire din România și va fi format din 14 clădiri de retail, birouri și rezidențial și un hotel de 5 stele. Se așteaptă ca oportunitatea să genereze un randament denominat în euro foarte profitabil, care se va traduce într-un randament solid denominat în rand“, anunța RMH la vremea respectivă.

După informațiile anunțate în exclusivitate de Profit.ro, CCIR a prezentat public planul său cu privire la transformarea Romexpo într-un complex multifuncțional de anvergură cu locuințe, mall, birouri, hoteluri, piețe, spații expoziționale, muzee și grădini publice, pentru realizarea căruia este necesară o investiție de peste 2,87 miliarde de euro. Intențiile antreprenorului ieșean au fost anunțate chiar înainte ca Parlamentul să transfere terenul de 46 de hectare pe care se află complexul expozițional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în scopul concesionării și demarării parteneriatului cu investitorul imobiliar.


Decizia Parlamentului a stârnit reacții negative din partea a două companii cu capital sud-african: NEPI Rockcastle – care este și cel mai mare investitor imobiliar din România și asocierea Prime Kapital - MAS REI. Cei doi investitori consideră deplasată atribuirea proiectului direct grupului lui Dascălu.

Pe 31 martie 2021 Președintele Iohannis trimite Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr.335/2007 în Parlament, pentru reexaminare. Pe 11 noiembrie 2021 Senatul aprobă proiectul de lege. În prezent, acesta a rămas în dezbaterea Camerei Deputaților.

Între timp, asocierea dintre IULIUS și CCIR pentru acest proiect a expirat.

Grupul RMH îngroașă rândul investitorilor sud-africani care au ajuns să controleze peste un sfert din spațiile moderne de retail ale României și o parte importantă din suprafața totală a clădirilor de birouri moderne existente la nivel național. În prezent, atât sectorul de birouri, cât și cel de retail sunt dominate de investitori sud-africani. Doar valoarea clădirilor funcționale pe care sud-africanii le dețin în România depășește 5,2 miliarde de euro.

EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul german Metro și-a scos la vânzare 9 magazine din România. Oferta - evaluată la peste 100 milioane euro

Principalii acționari ai RMH sunt Public Investment Corporation (PIC), cu o participație de 13,2%, Royal Bafokeng Holdings, cu 12,5%, și fondatorii grupului: Gerrit Thomas Ferreira, Laurie Dippenaar și Paul Harris, cu 9,3%. PIC este și unul dintre principalii acționari ai NEPI Rockcastle și administrează Government Employees Pension Fund (GEPF), fondul de pensii al angajaților guvernului sud-african, cel mai mare fond de pensii din întreaga Africă. La rândul său, GEPF deține peste 8% din MAS REI și este acționar și la Growthpoint, care deține 29,5% din Globalworth - cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România.

Royal Bafokeng Holdings este fondul de investiții al etnicilor Bafokeng, o monarhie care ocupă 1.000 de kilometri pătrați în Africa de Sud, cu capitala la Phokeng. Fondul gestionează pentru popor active în valoare de peste 1,5 miliarde de euro.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România


În 2019, Iulian Dascălu a încasat de pe urma celor cinci mall-uri dezvoltate de el venituri de 94,5 milioane de euro, cu 20,5% peste rezultatul anului 2018, după creșteri pe linie în tot portofoliul său de retail. Evoluția l-a ajutat să-și mențină poziția a doua în topul proprietarilor de malluri cu cele mai mari venituri, după NEPI Rockcastle. Dascălu a dezvoltat și 13 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 170.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte o serie de clădirile cu partenerul său sud-african Atterbury Europe.

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian dascalu
rmh
romexpo