Sectorul rezidențial va încheia 2019 cu cele mai bune rezultate din istoria modernă

Sectorul rezidențial va încheia 2019 cu cele mai bune rezultate din istoria modernă
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2019

Sectorul rezidențial din România va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa modernă, atât în București, cât și în celelalte piețe regionale majore din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în București și împrejurimi, cea mai mare piață regională locală, se va înregistra un nou record de livrări de locuințe noi. Datele oficiale arată că în primul semestru s-au livrat cu 46,5% mai multe locuințe în București și llfov, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele raportului de piață ”Residential Market Genome – Toamna 2019” publicat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

Datele arată că până la 14.000 de locuințe noi ar putea fi în acest an în București și împrejurimi, în funcție de respectarea graficelor de construcție din partea dezvoltatorilor dar și de rapiditatea cu care vor fi întocmite procesele de recepție a lucrărilor.

Globalworth și Simon Roth construiesc lângă Renault o clădire de birouri pe terenul cumpărat de la ginerele lui Nicolae Ciornîi, unul dintre cei mai bogați moldoveni CITEȘTE ȘI Globalworth și Simon Roth construiesc lângă Renault o clădire de birouri pe terenul cumpărat de la ginerele lui Nicolae Ciornîi, unul dintre cei mai bogați moldoveni

Numărul de tranzacții încheiate se prefigurează a fi la un nivel similar cu cel înregistrat anul anterior – asta în ciuda unui început de an tumultos, atât din punct de vedere al evenimentelor din sfera socialo-politică cât și din punct de vedere al informațiilor contradictorii privind evoluția pieței rezidențiale.

Astfel, deși primele luni din 2019 au adus scăderi anuale de peste 16%, numărul de tranzacții a revenit pe creștere începând cu luna iulie, scăderea anuală încetinind astfel la 3,5% în luna octombrie. Ținând cont de tendințele actuale, este probabil ca 2019 să se încheie cu un număr similar de tranzacții încheiate în București și împrejurimi. În tot acest context, prețurile de tranzacționare și–au continuat tendința de creștere, în ultimele 12 luni înregistrându-se o majorare de aproximativ cinci procente.

”Piața rezidențială a avut o evoluție foarte bună în ultimele luni. Numărul de tranzacții și-a revenit, înregistrându-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar prețurile au rămas într-o marjă pozitivă. Gradul de absorbție este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcției, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenți în continuare și să apeleze la consultanță de specialitate”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Revenirea numărului de tranzacții s-a produs într-un context general de diversificare și majorare a ofertei pe palierele superioare ale pieței rezidențiale, 2019 fiind de altfel primul an în care segmentul middle market a deținut ponderea majoritară pe piața rezidențială din București.

EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, mai ridică 170 de apartamente în cartierul corporatiștilor și dublează investiția începută CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, mai ridică 170 de apartamente în cartierul corporatiștilor și dublează investiția începută

Modificarea structurii ofertei s-a revâzut și în ceea ce privește modaltățile de achiziționare. Astfel, programul Prima Casă nu mai este metoda principală de achiziționare, reprezentând aproximativ 25% din totalul tranzacțiilor încheiate.

Cluj-Napoca rămâne cea mai mare piață rezidențială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuințe livrate în oraș și împrejurimi. Prețurile și-au continuat tendința de majorare și în 2019 iar gradul de absorbție pe durata construcției s-a menținut la un nivel foarte ridicat, de peste 90%. Cluj-Napoca este de altfel o piață rezidențială atipică, aproximativ 80% dintre tranzacțiile încheiate de către persoanele fizice fiind realizate din resurse proprii.

Constanța și Timișoara reprezintă următoarele piețe rezidențiale potrivit datelor SVN, cu aproximativ 4.000 de locuințe terminate anual, în principal datorită avântului luat de localitățile limitrofe. Brașov, Sibiu, Iași și Oradea sunt celelalte piețe rezidențiale în care sunt predate anual peste 1.000 de locuințe, Craiova având premisele de a intra în 2019 în rândul acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
sectorul rezidential
apartamente
preturi