Statutul Companiei Naționale de Investiții, modificat astfel încât să poată desfășura lucrări în mai multe domenii

Statutul Companiei Naționale de Investiții, modificat astfel încât să poată desfășura lucrări în mai multe domenii
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2020

Guvernul a modificat, în ședința de joi, statutul Companiei Naționale de Investiții astfel încât să poată desfășura, în exercițiul financiar următor, proiecte în mai multe domenii. Astfel, CNI va putea face lucrări și la instituții de învățământ preuniversitar, dar și la unități sanitare din mediul rural.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat, după ședința de Guvern de joi, că a fost adoptat un act normativ pentru modificarea statutului Companiei Naționale de Investiții în vederea pregătirii acestei instituții pentru derularea proiectelor cu finanțare europeană din  exercițiul financiar următor 2021-2027, scrie News.ro.

EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

"(...) practic, CNI va putea extinde aria zonelor de lucrări pe care le poate desfășura, de la instituții de învățământ de stat cum era în prezent, la unități de învățământ de stat, cu alte cuvinte nu numai din unități de învățământ superior de stat, ci și unități de învățământ preuniversitar de stat, în general unități școlare. De asemenea, CNI va putea derula lucrări pentru unități sanitare nu numai în mediul urban, dar și în mediul rural. De asemenea, au fost introduse ca și programe de interes în cadrul acestei companii drumurile de interes local și județean și, de asemenea, au fost introduse lucrările de epurare și alimentare cu apă. Sunt obiective de investiții pe care CNI, în urma adoptării acestui act normativ, le va putea derula cu finanțare din exercițiul financiar următor", a spus Dancă.

Potrivit Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții S.A.

"Actul normativ reglementează faptul că CNI va implementa proiecte/programe finanțate din fonduri europene în perioada de 2014-2020 și perioada 2021-2027, în cadrul următoarelor programe operaționale: Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Regional. De asemenea, potrivit Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții "C.N.I." - S.A., se propune crearea a două noi subprograme care să vizeze realizarea de „Drumuri de interes local și drumuri de interes județean” și realizarea de „Fose septice, stații de microepurare și sisteme de alimentare cu apă", arată sursa citată.

Potrivit ministerului, în acest fel se creează cadrul legal pentru derularea unor investiții de construire, reabilitare, modernizare a infrastructurii rutiere de la nivel local și județean, la cererea beneficiarilor, precum și cadrul legal pentru realizarea de investiții privind dezvoltarea rețelelor la nivel național în sectorul colectării, epurării apelor uzate și al sistemelor de alimentare cu apă, dat fiind faptul că, în prezent, o mare parte a locuitorilor României nu beneficiază de utilitățile de bază (apă curentă, canalizare). În vederea evitării dublei finanțări, se va avea în vedere instituirea unei prevederi prin care beneficiarii vor avea obligația depunerii unei declarații pe proprie răspundere, din care să reiasă că nu beneficiază de fonduri din alte surse pentru cheltuielile eligibile prin viitoarele subprograme.

"Provocarea teritorială majoră este reprezentată de acele zone în care există o incidență scăzută în ceea ce privește echiparea cu infrastructură edilitară și pentru care asigurarea conformității ar genera costuri financiare ridicate, cu sporirea cheltuielilor aferente operațiunilor de mentenanță a infrastructurii tehnico-edilitare necesare, motiv pentru care alternativa o poate reprezenta construirea unor fose septice moderne, complet echipate pentru conformarea la condițiile impuse de protejarea mediului, respectiv amplasarea unor microstații de epurare", arată MLPDA.

Totodată, pentru a facilita accesul la finanțare pentru potențialii beneficiari, au fost redefinite două dintre subprogramele existente. Concret, subprogramul ”Instituții de învățământ superior de stat” devine ”Institutuții de învățâmânt de stat” (astfel încât să poată fi finanțate și instituții din învățământul preșcolar și școlar care, până la această dată, erau excluse din acest subprogram), iar subprogramul ”Unități sanitare din mediul urban” devine ”Unități sanitare” (astfel încât să poată fi incluse spre finanțare și realizarea de instituții medicale în mediul rural - de exemplu, realizarea dispensarelor în mediu rural care ar putea prelua și trata cazurile ușoare în proximitatea domiciliului pacientului).

Compania Națională de Investiții este o societate comercială care își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și are o experiență de 18 ani în domeniul construcțiilor cu peste 1.870 de investiții finalizate și predate către beneficiari cu o valoare de peste 5,2 miliarde de lei. În prezent, are în implementare peste 460 de obiective a căror valoare depășește 4,6 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cni
lucrari de constructii