“Termoizolația are cel mai important impact în reducerea consumlui de energie. Se pot diminua costurile de întreținere cu cel puțin 70% dacă sunt respectate recomandările de termoizolare prezente în normativele actuale.”

“Termoizolația are cel mai important impact în reducerea consumlui de energie. Se pot diminua costurile de întreținere cu cel puțin 70% dacă sunt respectate recomandările de termoizolare prezente în normativele actuale.”
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2022

În rândurile de mai jos, Roxana Ghioca, General Manager AUSTROTHERM România, ne-a invitat în familia Austrotherm, atingând câteva dintre subiectele de interes. Pe lângă importanța utilizării sistemelor de termoizolații, am discutat despre profilele decorative, ideale în restaurările clădirilor vechi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe o piață în continuă schimbare, inovațiile în domeniu fac diferența. În anul 2023, Austrotherm România va produce primele plăci de încălzire în pardoseli.

 

“Construiți” pe o istorie ce datează încă din 1953. Fără îndoială, au avut loc schimbări majore în decursul anilor. Însă, iată-ne aici, discutând cu Austrotherm România, deținătoarea a două fabrici, bazate pe tehnologia și calitatea austriacă. Timpul a supus fiecare perioadă unor provocări. Ce ne puteți spune despre provocările din domeniul vostru?

Dacă vorbim de sectorul construcțiilor, evident, provocările noastre sunt multiple. Am traversat o criză a materiilor prime, o perioadă în care prețurile au escaladat alert și incontrolabil, am cunoscut criza întreruperilor pe lanțurile logistice și a implicațiilor acestora la nivel de stoc și cost, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a costurilor de transport, a taxelor și a asigurărilor pe această zonă.  S-a adăugat criza sanitară dar și cea financiară. Inflația galopantă și implicațiile ei sunt evidente în Real Estate.

Suntem, de asemenea, afectați direct de situația geopolitică internațională și de insecuritatea businessurilor pe termen mediu și lung.

Tot aici, în sectorul construcțiilor, forța de muncă are un rol esențial. Din nefericire, reducerea facilităților fiscale pentru specialiști a creat probleme serioase constructorilor, care au fost nevoiți să caute resurse proprii pentru retenția lor, de fapt alte costuri în sarcina companiilor private.

Însă, în același context, aș sublinia și faptul că acum, cea mai mare provocare este economisirea de energie.

În contextul în care prețurile au crescut și puterea de cumpărare a scăzut, polistirenul are cel mai bun raport cost termoizolație/beneficiu termic, motiv pentru care este cel mai utilizat material termoizolant la nivel european în sistemele compozite pentru fațade, dar și la izolarea teraselor și a planșeelor.

Alături de alte măsuri recunoscute, termoizolarea corectă, cu produse de calitate garantată, cu o punere în operă adecvată, este, cu certitudine, prima opțiune de investiție pe termen lung în obținerea unei locuințe / spațiu administrativ, industrial și logistic de optimizare a consumurilor cu energia.

Sunteți în contact direct cu dezvoltatorii. Cât este de semnificativă pentru aceștia alegerea materialelor de calitate, în speță, alegerea izolației termice?

Austrotherm este mai mult decât un producător de materiale termoizolante, este și un furnizor de soluții corecte de termoizolare! Mereu am fost alături de dezvoltatori și proiectanți și am împărtășit cunoștințele noastre în legătură cu parametrii tehnici ai produselor noastre și alegerea corectă a sortimentelor de polistiren, în funcție de aplicabilitate. Desfășurăm constat training-uri de specializare, mijlocite de partenerii Austrotherm la nivel național.

Alegerea și utilizarea unui material de calitate superioară este, presupun, prima carte de vizită a clădirii. Cu fiecare etapă a construcției, calitatea materialelor utilizate se transferă în calitatea proiectului respectiv. O construcție premium nu poate fi considerată premium dacă nu respectă proiectul tehnic și recomandările specialiștilor.

Izolația are rolul ei foarte important, așa cum am precizat și anterior, iar calitatea ei se reflectă rapid în facturile de energie.

Dorim să dezvoltăm subiectul izolațiilor termice. De câte tipuri sunt, care este aplicabilitatea lor și ce efect produc?

Austrotherm produce polistiren expandat alb, grafitat și polistiren extrudat, în doua fabrici București și Horia (jud. Neamț), de peste 23 de ani. Din octombrie 2023 Austrotherm va fi prezent cu linii de producție de polistiren alb și grafitat și în Vestul țării, la Călan (jud. Hunedoara).

Avem sortimente dedicate termoizolării fiecărui element de construcție, de la fundații, socluri și fațade, până la terase și acoperișuri.

Am putea spune că sunt două categorii principale de polistiren: EPS și XPS, dar și acestea au la rândul lor mai multe sortimente pentru a răspunde celor mai exigențe cerințe. Spre exemplu, polistirenul extrudat (XPS) atinge o rezistență la compresiune cuprinsă între 30 și 70 tone/mp și se utilizează cu precădere la termoizolarea elementelor de construcție care sunt solicitate la compresiune și care trebuie să aibă o absorbție redusă a apei (elemente de fundații, pardoseli industriale, rampe auto, terase inversate etc).

Polistirenul expandat are, de asemenea, sortimente dedicate izolării termice la interior (partiții interioare, pardoseli, termoizolarea acoperișurilor) sau la exterior (termosisteme compozite pentru fațade și termoizolarea teraselor în sistem clasic).

Efectele utilizării corecte a diferitelor sortimente de polistiren sunt, în principal, de economisire a energiei consumate pentru încălzirea/răcirea clădirilor.

De asemenea, nu trebuie neglijat nici aportul pe care termosistemele îl aduc structurii clădirilor, prin protejarea acestora de ciclurile de îngheț-dezgheț.

Impactează aplicarea unei termoizolații consumul?

În urma statisticilor, România este țara cu cel mai mic consum de energie pe cap de locuitor, însă cu toate acestea, au fost primite recomandări de reducere a consumului. “Invitația” CE este foarte greu de pus în practică fără a rezolva inițial eficienta termică a clădirilor.

Conform datelor publicate de Agenția Internațională pentru Energie, cu un consum de numai 2,7 MWh pe cap de locuitor, în anul 2020, România era ultima țară, la nivel European, în ceea ce privește consumul de energie, în timp ce în Germania, spre exemplu, cifrele arătau un consum de 6.4MWh pe cap de locuitor. Liderul absolut al consumului de energie este Islanda, cu un nivel imposibil de egalat, de 51 MWh pe persoană.

Evident, termoizolația are cel mai important impact în reducerea consumului de energie. Se pot diminua costurile de întreținere cu cel puțin 70% dacă sunt respectate recomandările de termoizolare prezente în normativele actuale.

Pe lângă pachetul termoizolant, “creionați” liniile fațadelor cu profile decorative. Dorim să ne oferiți mai multe detalii despre acest element.

Odată cu adoptarea termosistelor exterioare de fațadă, nu se mai pot utiliza elementele decorative clasice (stucaturile), aceste fiind foarte grele. Stucaturile au fost înlocuite de elementele decorative ușoare din polistiren, acoperite cu o masă de șpaclu specială, rezistență la intemperii.

Avem un portofoliu extins de profile decorative pentru uși și ferestre, solbancuri, chei de boltă și pietre de bosaj, care aduc un aport estetic clădirilor.

O altă piață pentru aceste produse este cea legată de restaurarea clădirilor vechi. Aceste profile pentru fațadă sunt folosite de arhitecți pentru a readuce farmecul stilurilor clasice de construcție, ele putând fi realizate în orice formă este solicitată cu ajutorul unor matrițe.  Se pot realiza coloane, ancadramente speciale, elemente de design în stiluri arhitecturale diverse.

În ce proiecte AUSTROTHERM dorește să se extindă în viitorul apropiat?

Suntem conștienți că întreaga gamă de produse este de o importantă capitală în ceea ce reprezintă lupta cu reducerile de cost cu energia, în reducerea consumului de energie termică și electrică. De aceea, în perioada imediat următoare extindem capacitățile de producție pentru produsele Austrotherm consacrate deja, dar investim și într-un produs nou, eficient termic, cu utilizare în aplicații legate de încălzirea în pardoseli.

Dacă în plină pandemie, în 2020, învesteam în creșterea capacității de producție pentru polistiren extrudate cu 50%, apoi în 2021, într-un an nesigur și impredictibil, lansăm proiectul Călan, construcție și achiziții, linii de fabricație cu o capacitate de peste 250.000 de mc anual, în 2023 vom produce primele plăci pentru încălzire în pardoseli Austrotherm România. Anterior, acest produs era comercializat după importuri din Ungaria sau Serbia, de la colegii noștrii din aceste țări.

Deoarece oamenii sunt veriga esențială, cum ați reușit să gestionați schimbările din ultima perioada privind forța de muncă?

Schimbările legislative din ultima perioadă nu au produs modificări pentru forță de muncă, iar inflația a fost gestionată astfel încât să nu influențeze mediul de lucru. 

Austrotherm este recunoscută ca o companie pro-angajat. În echipa de vânzări, avem colegi cu peste 20 de ani de activitate. În secții și în depozite, mișcarea de personal este minima. La nivel general, organizarea reprezintă piatra de temelie a organizației și, implicit, pentru angajați. Activitățile sunt divizate în componente simple și ușor de gestionat, dar și de verificat (autoritatea este delegată pe nivel de competență). Am încercat să creem un sistem structurat care să interacționeze și să comunice eficient pentru obținerea unor rezultate de interes comun.

Randamentul, performanțele, succesul depind în mare măsură de rapoartele corecte între departamente, iar relațiile dintre colegi sunt transparente, deschise. În ceea ce privește motivația, încercăm să susținem un nivel corect de salarizare, însă motivația non-materială este la fel de importantă. Eu lucrez activ cu colegii mei, încurajez schimbul de opinii, inițiativele, susțin proiectele și încurajez dezvoltarea personală a fiecăruia. Am încredere în creativitatea membrilor echipei.

Oricât de simplă sau complicată ar fi o acțiune, un proiect, o perioadă sau un an, echipa de management are cea mai mare responsabilitate. Însă, consider că o echipă bine integrată, structurată, cu decizii clare și exemple concrete poate face diferența dintre eșec și succes. 

Un aspect peste care nu am putut trece este majorarea prețurilor la materiile prime, chiar și din postura de producător. Ce ne puteți spune despre acest aspect și cum îl manageriați?

Nu este niciun secret deja, industria noastră este influențată major de situația internațională. În anii 2020-2021, am înfruntat cu toții valuri de scumpiri, probleme pe lanțurile de aprovizionare, carențe logistice, întreruperi de activități. 

Anul 2022 a adus, pe lângă războiul din Ucraina (care a generat întreruperea unor lanțuri comerciale, creșteri de cost, lipsa unor produse din piață pe termen scurt si mediu), creșterea costurilor de energie.

Noi, producătorii de polistiren suntem dependenți 100% de piețele internaționale a producătorilor de materii prime EU sau NON UE. Pe lângă modificările dese și abrupte de preț, se adaugă și influența dată de cotațiile EUR/ Ron și USD / RON.

Considerăm că un proiect major de termoizolare corect pentru clădirilor vechi s-ar alinia, atât crizei de energie, dar și nevoii de continuitate în activitățile industriale, angrenând un întreg aparat: producători de materiale de construcții, furnizorii de materii prime și auxiliare pentru aceștia, transport și logistică etc. Mai puțin de 15% din total fond clădiri vechi este reabilitat, deci există potențial major de lucru pentru următorii ani.

Un material Investing In Property

viewscnt
Afla mai multe despre
austrotherm
general manager