Tranzacție: Frații Sharkey își fac exit-ul din afacerea ParkLake, la 2 ani de la deschidere. În acest moment nu mai au niciun proiect în România. Surse: Evaluare de circa 80 milioane euro

Tranzacție: Frații Sharkey își fac exit-ul din afacerea ParkLake, la 2 ani de la deschidere. În acest moment nu mai au niciun proiect în România. Surse: Evaluare de circa 80 milioane euro
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 dec 2018

Frații David și Derek Sharkey, care controlează compania cu capital irlandez Caelum Development, și-au vândut participația de 50% deținută în cadrul mallului ParkLake din cartierul bucureștean Titan către partenerul lor portughez Sonae Sierra. Recent, irlandezii returnaseră un împrumut de 19 milioane de euro contractat pentru dezvoltarea centrului comercial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2007, Caelum Development, controlat de frații David și Derek Sharkey, a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcționat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan, la un preț de 53 milioane euro.

Ulterior, Caelum a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture (50%-50%) cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea mallului ParkLake. Costul de dezvoltare al ParkLake a fost de 180 milioane euro, din care 83 milioane euro au fost obținuți de la un grup de finanțatori format din OTP Bank Ungaria, OTP Bank România și banca austriacă Hypo Gruppe Bank.

La rândul lor, fiecare dezvoltator a avut nevoie de capital. Recent, Caelum a returnat împrumutul primit de la grupul maghiar Futureal.

Luând în calcul valoarea terenului, costul de dezvoltare și creditele implicate în proiectul ParkLake, tranzacția de exit poate fi evaluată la circa 80 milioane de euro, au indicat pentru Profit.ro surse din sectorul imobiliar.

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Acum, Sonae Sierra a semnat achiziția a 50% din participația fostului său partener, mișcare ce consolideaza prezența sa în România.

“Am achiziționat participația Caelum Development din cadrul ParkLake, în ideea consolidării poziției noastre pe piața din România, unde ne dorim să creștem. Această tranzacție este o dovadă a încrederii noastre continue în performanța unui astfel de loc cu potențial”, spune Thanos Efthymiopoulos, managing director Sonae Sierra, responsibil pentru investiții, asset management și finanțe în România și Grecia.

ParkLake se întinde pe o suprafață de 70.000 metri pătrați, are peste 200 de magazine deschise și este închiriat în proporție de 98%. Mallul a fost inaugurat în septembrie 2016 și se adresează unui număr de peste 1,4 milioane de locuitori. Până la finalul lunii octombrie 2018, centrul comercial a înregistrat o creștere cu mai mult de 10% în numărul de vizite și vânzări, față de primele luni ale anului trecut, potrivit proprietarilor.

Sonae Sierra mai deține mallul Râmnicu Vâlcea Plaza, primul activ cumpărat la intrarea companiei pe piață, și încă două terenuri destinate unor dezvoltări de centre comerciale, în Craiova și Ploiești. La Craiova a și început construcția în 2008, însă lucrările au fost oprite la stadiul de structură în 2009, după investiții de circa trei milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
parklake
caelum development
sonae sierra
sharkey
futureal
mall