VIDEO Prima TV: Casă, tot mai scumpă casă

VIDEO Prima TV: Casă, tot mai scumpă casă
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2021

Construirea sau cumpărarea unei locuințe noi devine misiune imposibilă pentru tot mai mulți români. Prețul materialelor de construcție a explodat. În unele cazuri, costurile au ajuns să se majoreze chiar și cu 300% față de anul trecut. Scumpirile nu îi afectează doar pe dezvolatorii de locuințe. Și constructorii care lucrează la marile proiecte de infrastructură comandate de stat se văd în imposibilitatea de a-și mai onora contractele.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Scumpirile s-au reflectat imediat în piață. Renovarea unei locuințe a ajuns să coste o mică avere, arată Prima TV.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Și locuințele aflate încă în fază de proiect vor costa mai mult. Dezvoltatorii vorbesc de majorări de peste 20% la costul de construcție doar pe partea de structură, între 25 și 30% pentru instalații și de peste 40% pentru finisaje. Aceste procente se vor reflecta în prețul final.

Cei mai afectați sunt dezvoltatorii care au semnat deja antecontracte cu viitori beneficiari și pe care explozia prețurilor la materiale de construcție i-a prins la stadiul de… cărămidă. De altfel, pe mulți dintre ei acest val de scumpiri i-a făcut să-și schimbe strategia de vânzare.

Valul de scumpiri, spun specialiștii, vine pe fondul dezechilibrelor provocate de pandemie în lanțurile de aprovizionare cu materiale de construcții.

La fel de afectate sunt și proiectele făcute cu bani publici. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care prețul materialelor să poată fi modificat de constructori în funcție de statisticile INS. Asta chiar și în cazul contractelor deja semnate.

viewscnt
Afla mai multe despre
casă
materiale