Auchan: Nu avem datorii la bugetul de stat, suma este amenda primită de Real de la Consiliul Concurenței

Auchan: Nu avem datorii la bugetul de stat, suma este amenda primită de Real de la Consiliul Concurenței
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 4 mai 2016

Suma de 23,86 milioane lei cu care retailerul Auchan România apare pe lista datornicilor la bugetul de stat reprezintă o amendă primită de hipermarketurile real de la Consiliul Concurenței, contestată și aflată în prezent pe rolul instanței de judecată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

“Executarea acestei  sancțiuni este suspendată în baza unei scrisori de garanție bancară acceptată de către autoritățile fiscale, în condițiile Codului de Procedură Fiscală. Amenda mai sus menționată este contestată, cauza aflându-se în prezent pe rolul instanței de judecată. Drept urmare, precizăm că nici la data de 31.03.2016 și nici în prezent, Auchan Romania SA nu înregistrează obligații restante la bugetul de stat.”, se arată într-un punct de vedere al Auchan.

În 2012, grupul francez Auchan a cumpărat de la grupul german Metro 20 de magazine Real din România, într-o tranzacție de 1,1 miliarde euro, care a inclus și unitățile din Ucraina, Polonia și Rusia.

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) retailerii Metro, Real, Selgros și Mega Image și 21 de furnizori ai acestora, în cadrul unei investigații având ca obiect înțelegeri pentru fixarea prețurilor în perioada 2005-2009.

Carrefour, Auchan, Metro, Selgros și Mega Image, pe lista datornicilor la stat cu un total de 36 mil. euro CITEȘTE ȘI Carrefour, Auchan, Metro, Selgros și Mega Image, pe lista datornicilor la stat cu un total de 36 mil. euro

Cea mai mare amendă a fost primită de Metro Cash&Carry Romania - de 49,68 milioane lei (11,3 milioane euro), urmată de Selgros Cash&Carry Romania SRL– 29,2 milioane lei (6,6 milioane euro), Mega Image SRL - 24,56 milioane lei (5,6 milioane euro) și Real Hypermarket Romania SRL - 23,86 milioane lei (5,5 milioane euro).

Toate aceste valori coincid cu sumele înscrise în lista Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în cazul retailerilor menționați.

De altfel, și Metro a confirmat că suma reprezintă amenda primită în 2015.

“Suma la care se face referire pe site-ul ANAF reprezintă, de fapt, contravaloarea sancțiunii aplicate de către Consiliul Concurenței în anul 2015 (în urma finalizării investigației privind produsele alimentare), sumă care a fost contestată de către Metro Cash & Carry România. Metro Cash & Carry România nu are, în prezent, nicio altă datorie neachitată la Bugetul de Stat”, au precizat reprezentanții Metro.

"Consiliul Concurenței a constatat că prețurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piață prin raportul dintre cerere și ofertă, ci furnizorul și retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul", se arata în comunicatul Consiliului Concurenței de la acea dată.

La sfârșitul anului 2014, Consiliul Concurenței a declanșat o nouă investigație, care vizează posibila încălcare a regulilor de concurență naționale și comunitare de către Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA (Cora), Kaufland România SCS și furnizori ai acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
auchan
retaileri
datorii