Brexitul a mărit cheltuielile pentru alimente ale britanicilor

Brexitul a mărit cheltuielile pentru alimente ale britanicilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2022

Brexitul a mărit cheltuielile medii ale britanicilor pentru alimente cu 210 de lire sterline (254 de dolari) pe parcursul a doi ani, potrivit unui nou studiu care subliniază impactul economic al barierelor netarifare asupra prețurilor de consum, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cheltuielile pentru alimente ale gospodăriilor au crescut cu 6% într-un interval de doi ani încheiat la sfârșitul lui 2021, la doi ani de la plecarea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, au constatat cercetările Centrului pentru Performanță Economică (CEP) al London School of Economics.

VIDEO&FOTO INEDIT Celebrul camion Coca-Cola al lui Moș Crăciun a luat foc în București CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO INEDIT Celebrul camion Coca-Cola al lui Moș Crăciun a luat foc în București

Gospodăriile cu venituri mici au fost cel mai mult afectate de creșterea costurilor, majorarea prețurilor induse de Brexit adăugând 1,1% la costul total al vieții - mai mult decât creșterea de 0,7% resimțită de cei mai bogați 10%, scrie News.ro.

În total, consumatorii din Marea Britanie au plătit 5,8 miliarde de lire sterline (7 miliarde de dolari) în costuri suplimentare pentru alimente în cei doi ani, a constatat studiul.

Guvernul britanic nu a răspuns la o solicitare a CNBC de a comenta aceste constatări.

Marea Britanie a votat să părăsească UE în iunie 2016, dar au urmat câțiva ani de negocieri grele înainte ca aceasta să părăsească oficial Uniunea, în ianuarie 2020, și să părăsească piața unică și uniunea vamală în ianuarie 2021.

În timp ce comerțul dintre Regatul Unit și UE rămâne fără tarife în conformitate cu regulile acordului, au fost adăugate controale vamale ample, cerințe privind regulile de origine și măsuri sanitare pentru comerțul cu animale și plante, ceea ce a sporit fricțiunile pentru importatori și exportatori.

”La părăsirea UE, Regatul Unit a schimbat o relație comercială profundă, cu puține impedimente în calea comerțului, cu una în care sunt necesare o gamă largă de verificări și formulare ca mărfurile să poată trece granița”, a spus Richard Davies, profesor la Universitatea Bristol și coautor al studiului.

Creșterea prețurilor de consum a fost determinată de produsele cu bariere netarifare mari, în timp ce nu a existat o creștere semnificativă a celor cu bariere netarifare scăzute.

Acest lucru sugerează că exportatorii din UE și importatorii din Marea Britanie s-au confruntat cu costuri mai mari din cauza noilor bariere, dintre care 50% până la 88% le-au transmis consumatorilor, arată raportul. „

Firmele s-au confruntat cu costuri mai mari și le-au transferat majoritatea consumatorilor. În cei doi ani până la sfârșitul anului 2021, Brexit a crescut prețurile alimentelor cu aproximativ șase% în general”, a adăugat Davies.

Raportul a mai constatat că, în timp ce producătorii interni de alimente din Marea Britanie au beneficiat de o concurență mai redusă, câștigurile lor au fost depășite de pierderile consumatorilor, de peste 1 miliard de lire sterline.

Între timp, câștigurile nu au generat niciun venit pentru guvern.

Cercetarea este anterioară accelerării inflației în acest an, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a întreruperilor mai ample ale lanțului de aprovizionare. Cu toate acestea, cercetarea a constatat că creșterea barierelor netarifare a fost ”un factor” în creșterea prețurilor observată în acest an.

Creșterile anuale ale prețurilor din Regatul Unit au atins un maxim din ultimii 41 de ani, de 11,1%, în octombrie, în timp ce inflația alimentară a atins 12,4% în noiembrie.

Consumatorii britanici se pot aștepta acum să plătească cu 682 de lire sterline mai mult pentru mâncare în acest an, potrivit cercetărilor recente ale companiei de cercetare de piață Kantar.

Povestea Maybelline, un imperiu clădit din nevoie, pornind de la o sticluță CITEȘTE ȘI Povestea Maybelline, un imperiu clădit din nevoie, pornind de la o sticluță

Între timp, inflația din zona euro a încetinit ușor în noiembrie, până la 10%.

Cercetarea vine în momentul în care țara se pregătește pentru cea mai lungă recesiune înregistrată vreodată și pentru o agravare a crizei a costului vieții.

OCDE a declarat săptămâna trecută că Regatul Unit este substanțial în urma altor economii dezvoltate, Marea Britanie este singura economie din G7, grup care include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, SUA și Regatul Unit, care încă nu a revenit la o rată de creștere anterioară pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
alimente