Celebrul magazin Samaritaine din Paris, redeschis după 16 ani

Celebrul magazin Samaritaine din Paris, redeschis după 16 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2021

După o pauză de 16 ani, vestitul magazin La Samaritaine, unul dintre cele mai vechi și mai celebre magazine din centrul Parisului, și-a redeschis porțile, transformat într-un templu al luxului pentru a-i atrage în special pe turiști, informează AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

O capodoperă a stilului Art déco amplasată pe malul Senei, La Samaritaine a fost inaugurat în 1870, dar începând din 1990 a intrat într-o fază de declin. Conducerea magazinul Samaritaine, preluat în 2001 de grupul francez LVMH, liderul mondial în domeniul produselor de lux, a decis în 2005 închiderea magazinul din motive de securitate, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniu, își cere insolvența, puternic lovit de pandemie. Fondatorul Octavian Radu recent la PROFIT NEWS TV: \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lanțul de librării Diverta, cel mai mare retailer integrat în domeniu, își cere insolvența, puternic lovit de pandemie. Fondatorul Octavian Radu recent la PROFIT NEWS TV: "Săraca Diverta... dacă nu e nimeni în mall, pot să stau și în cap!"

"Este aici o adevărată artă franceză de a trăi", a declarat luni președintele Franței, Emmanuel Macron, cu câteva zile înainte ca primii clienți să revină în această "formidabilă comoară a patrimoniului francez", cu o arhitectură somptuoasă, structură metalică de tip Eiffel, bijuterii ale stilurilor Art nouveau și Art déco.

"Înainte era superb, găseai absolut totul: feronerie, galanterie, mercerie...Veneam tot timpul împreună cu mama atunci când voiam să cumpărăm un mâner de ușă de exemplu", își amintește Jocelyne Gaillot, 71 de ani.

Acum, magazinul are o altă destinație, 20.000 de metri pătrați dedicați luxului, cu 600 de mărci care amestecă moda, arta de a trăi și gastronomia precum și două concept-store-uri. O transformare sub umbrela grupului de lux LVMH, condus de miliardarul Bernard Arnault.

"Este o renaștere", spune Mourad Khati, 53 de ani, unul dintre puținii salariați din vechea gardă. "Aveam 21 de ani când m-am angajat aici. Atunci era un magazin mai popular. Astăzi, este un magazin din segmentul de vârf", spune Mourad Khati.

Acționar majoritar la renumitul magazin încă din 2001, LVMH a avut dificultăți în a putea convinge autoritățile să accepte proiectul său de renovare, care include și un hotel de lux marca Cheval Blanc cu 72 de camere și apartamente cu vedere spre Sena, care se va deschide pe 7 septembrie. De asemenea, au fost create patru restaurante, dintre care unul condus de renumitul chef Arnaud Donckele, dar și o creșă de cartier și 97 de locuințe sociale.

Warren Buffett a demisionat de la Fundația Bill și Melinda Gates CITEȘTE ȘI Warren Buffett a demisionat de la Fundația Bill și Melinda Gates

Între 2012 și 2015, lucrările au fost suspendate ca urmare a contestațiilor depuse de asociațiile de protejare a patrimoniului, care au contestat în special construirea unei fațade moderne din sticlă și beton, pe partea dinspre Rue de Rivoli.

Noul magazin urmează să ajungă, în timp, la aproximativ 3.000 de angajați, dintre care foarte puțini din cei 700 de salariați ai vechiului La Samaritaine.

"Este un magazin adaptat pentru două tipuri de clientelă: clientela pariziană, care speră că va reveni cu plăcere aici nu doar pentru cumpărături dar și pentru a se distra, a vizita...și turiștii. Pentru moment, francezii vor fi marea majoritate pentru că sunt încă puțini turiști la Paris. Dar într-un an sau doi vor reveni desigur", a apreciat Bernard Arnault.

Această redeschidere a unui mare magazin din centrul istoric al Parisului coincide cu inaugurarea unui alt loc important al consumului, având în vedere că grupul suedez Ikea deschide al doilea magazin al său din Paris, exact vis a vis de Samaritaine.

viewscnt
Afla mai multe despre
samaritaine
paris