China: Noile reguli privind importurile de alimente fac ravagii

China: Noile reguli privind importurile de alimente fac ravagii
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2021

Lipsa de claritate și termenul de aplicare rapid: noua legislație din China privind importul de produse alimentare pune presiune asupra companiilor străine atrase de apetitul gigantului asiatic, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

China este cel mai mare importator de alimente din lume: țara a cumpărat alimente și băuturi din străinătate pentru 108 miliarde de dolari (95,3 miliarde de euro) anul trecut, scrie Hotnews.ro.

VIDEO McDonald\'s testează biciclete pentru clienți CITEȘTE ȘI VIDEO McDonald's testează biciclete pentru clienți

Și cifra continuă să crească: importurile sale de alimente au crescut cu aproape 30% de la an la an în primele trei trimestre ale anului 2021.

Dar în primăvara anului trecut, Beijingul a publicat două noi decrete pentru a îmbunătăți trasabilitatea produselor, într-o țară zguduită de mult de scandalurile de sănătate.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toți producătorii de alimente exportate în China vor trebui să fie înregistrați la vamă și să obțină un număr de identificare.

La nivel international, doar produsele „cu risc crescut” din punct de vedere sanitar (carne, lactate sau fructe de mare etc.) sunt in general supuse unor masuri speciale.

Noua legislație le întărește și extinde domeniul la o multitudine de produse care până atunci nu erau vizate: miere, ulei de măsline, cafea, batoane de ciocolată, băuturi alcoolice...

Acesta este un specific chinezesc fără echivalent în lume.

"Lipsa de claritate"

Problemă: detaliile aplicației au fost publicate cu întârziere, iar site-ul de înregistrare a fost pus online abia luna trecută, luând prin surprindere producătorii străini.

Procedura „lipsită de claritate”, i-a enervat spe mai mulți dintre ei chestionați de AFP.

Site-ul de înregistrare, aflat într-o versiune în evoluție, nu oferă și toate informațiile în limba engleză.

Companiile au putut să se înregistreze. Dar procesul este complex și supus aprobării. Unii au eșuat.

Alții au primit codul de țară greșit, a menționat o sursă diplomatică din Beijing.

O companie portugheză este astfel menționată ca „spaniolă” pe site-ul web al Vămilor.

Pentru a oferi companiilor timp să se adapteze, mai multe țări și Uniunea Europeană au pledat Beijingului pentru amânarea măsurii. Degeaba.

Cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a noii legislații, „multe companii încă așteaptă să-și obțină autorizația”, regretă Camera de Comerț a UE de la Beijing.

„Este un subiect de mare îngrijorare”, indică la Paris Federația exportatorilor de vin și băuturi spirtoase (FEVS).

Numai Franța are mai multe companii afectate de noua legislație decât restul țărilor europene, în special în sectorul vinurilor.

În Ajunul Crăciunului, Vama a hotărât în ​​cele din urmă să aprobe produse „cu risc ridicat” din mai multe țări, potrivit sursei diplomatice.

Dar la 1 ianuarie „cortina importurilor va cădea”, avertizează Alban Renaud, avocat în China al firmei Adaltys.

„Va exista o marjă de toleranță? Dar procedurile în curs, dar nefinalizate? Dar cei care se trezesc prea târziu?” se întreabă.

Contactată de AFP, Vama Chineză nu a răspuns.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
transporturi