Comerțul dintre UE și Statele Unite a scăzut în 2016 pentru prima oară din 2013

Comerțul dintre UE și Statele Unite a scăzut în 2016 pentru prima oară din 2013
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2017

Comerțul dintre Uniunea Europeană și Statele Unite a scăzut anul trecut pentru prima oară din 2013, urmând tendința negativă de la nivel global, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică Eurostat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele vin pe fondul blocării negocierilor pentru un acord de liber-schimb ambițios între cele două părți și a apelurilor tot mai puternice pentru măsuri protecționiste, în special din partea președintelui american Donald Trump, scrie News.ro.

Exporturile de bunuri ale UE în Statele Unite au scăzut cu 2% în 2016, comparativ cu anul anterior. Importurile din SUA ale UE au scăzut la rândul lor cu 1%.

Chiar dacă Statele Unite sunt în continuare principalul partener comercial al UE, reprezentând peste 20% din exporturile europene și aproape 15% din importuri, scăderea de anul trecut a inversat tendința pozitivă a relațiilor comerciale dintre cele două părți.

În ultimul deceniu, importurile UE și SUA au scăzut numai de două ori, în 2009 și 2013, în mare parte din cauza crizei financiare globale din 2007-2009 și a crizei datoriilor din zona euro din 2010-2012.

În mod similar, exporturile UE în SUA s-au redus în 2007-2009 și 2013.

ANRE anunță posibila scumpire a gazelor cu până la 10% de la 1 aprilie și a electricității cu 1-2% de la 1 iulie, pentru populație CITEȘTE ȘI ANRE anunță posibila scumpire a gazelor cu până la 10% de la 1 aprilie și a electricității cu 1-2% de la 1 iulie, pentru populație

Declinul din 2016 nu are legătură cu o criză economică, ambele blocuri comerciale înregistrând creșteri economice, ci cu declinul comerțului global.

Anul trecut, exporturile UE în restul lumii au scăzut cu 2%, la 1.745 de miliarde de euro, în timp ce importurile au coborât cu 1%, la 1.706 miliarde de euro.

Exporturile UE în China, al doilea mare partener comercial al regiunii, au rămas stabile, dar cele către restul partenerilor comerciali au scăzut, exceptând Japonia, unde au crescut.

Anul trecut, UE a importat mai multe bunuri din Elveția, Japonia, Turcia și Canada, între partenerii comerciali importanți, dar importurile din SUA, China, Rusia, Norvegia, Coreea de Sud și India s-au contractat.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
sua