Comerțul mondial își revine încet, însă perspectivele sunt incerte

Comerțul mondial își revine încet, însă perspectivele sunt incerte
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2020

Valoarea schimburilor comerciale mondiale ar urma să scadă cu 7% până la 9% în 2020 comparativ cu 2019, în pofida unor semnale fragile de revenire venite din China în trimestrul al treilea, se arată într-un raport publicat miercuri de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acestui raport, nicio regiune a lumii nu a fost scutită de o prăbușire estimată la 19% a comerțului mondial, în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a perturbat economiile. Comerțul mondial și-a revenit oarecum în trimestrul al treilea, când o înregistrat o scădere de doar 4,5% în ritm anual, scrie Agerpres.

Gealan România, producător de profiluri PVC pentru uși și ferestre, deschide un showroom în București CITEȘTE ȘI Gealan România, producător de profiluri PVC pentru uși și ferestre, deschide un showroom în București

"Comerțul cu echipamente de birou și echipamente medicale a crescut în trimestrul al treilea, în timp ce a continuat să scadă în sectoarele auto și energiei", susține UNCTAD.

Prognozele preliminare ale UNCTAD arată că în ultimul trimestru al acestui an comerțul mondial va înregistra o contracție de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă organizația avertizează că persistă incertitudini din cauza modului în care va evolua pandemia. În situația în care pandemia va cunoaște o relansare în lunile următoare, aceasta ar putea conduce la o deteriorare a mediului pentru decidenți și la o creștere bruscă a politicilor comerciale restrictive, susține UNCTAD.

Exporturile chineze și-au revenit puternic în trimestrul al treilea, după ce au scăzut în fiecare lună a pandemiei, și au înregistrat o creștere anuală de aproape 10%. "Pe ansamblu, nivelul exporturilor chineze în primele nouă luni din 2020 a fost comparabil cu cel din aceeași perioadă din 2019", apreciază UNCTAD. Aceeași organizație susține că cererea Chinei de produse importate și-a revenit după un declin în trimestrul al doilea, contrar cu situația din alte mari economii.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
unctad