Comisar european: UE nu are reglementări care să garanteze calitatea uniformă a produselor alimentare

Comisar european: UE nu are reglementări care să garanteze calitatea uniformă a produselor alimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2017

Uniunea Europeană nu dispune de mijloace legale prin care să penalizeze producătorii care distribuie sub aceleași branduri alimente de calitate diferită în statele membre, a declarat comisarul pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, citat de site-ul publicației maghiare HVG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Andriukaitis a explicat că operatorii din industria alimentară nu pot fi obligați să își adapteze produsele la puterea de cumpărare sau gusturile naționale, scrie News.ro.

Oficialul european îi încurajează însă pe consumatori să ceară producătorilor aceeași calitate a produselor, îndiferent în ce țară trăiesc, și să își exprime opiniile prin intermediul organizațiilor de protecție a consumatorilor.

Comisarul a mai spus că o companie este liberă să decidă ce ingrediente folosește în produsele comercializate în state diferite, cu condiția să informeze cu exactitate consumatorii prin menționarea acestora pe ambalaje.

Autoritățile din Ungaria, Cehia și Slovacia au criticat în ultimele săptămâni companiile multinaționale care comercializează sub aceleași branduri alimente de calitate mai proastă decât cele din Occident.

Ministerul ungar al Agriculturii, Sandor Fazekas, a ordonat autorității pentru siguranța alimentelor, Nebih, să compare calitatea a 100 de produse alimentare comercializate sub aceleași branduri în țară și străinătate, pentru a vedea dacă există diferențe, potrivit site-ului hungarytoday.hu.

INFOGRAFIC Românilor le place shopping-ul, fiind preferate magazinele unde găsesc totul sub un singur acoperiș CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românilor le place shopping-ul, fiind preferate magazinele unde găsesc totul sub un singur acoperiș

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat marți că Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub același branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident.

Și autoritățiile slovace au anunțat săptămâna trecută că au descoperit diferențe de gust, compoziție și aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparație cu aceleași produse din Germania și Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisar european
vytenis andriukaitis