Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care fondul de investiții Enterprise Investors a cumpărat Noriel

Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care fondul de investiții Enterprise Investors a cumpărat Noriel
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2016

Consiliul Concurenței a dat undă verde fondului de investiții polonez Enterprise Investors (EI), care deține și rețeaua de supermarketuri Profi, pentru preluarea firmelor Noriel Impex, Intertoy Zone și Toys & Games Industry.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Axxess Capital, administratorul de capital de risc condus de către Horia Manda, și familia antreprenorului Cristian Constantinescu, directorul general al Noriel, au semnat un acord de cumpărare a 100% din acțiuni în aprilie, scrie News.ro.

Jonagold CEE Holding S.a.r.l este controlată de fondul de investiții Polish Entreprise Fund VII, LP, care are în portofoliu companii din divesre domenii de activitate, investițiile acestuia nefiind axate pe o anumită ramură a comerțului sau industriei, anunță autoritatea de concurență.

Toys & Games și Noriel sunt active în domeniul producției și distribuției de jocuri și jucării, iar Intertoy activează în domeniul comercializării cu amănuntul de jocuri și jucării, atât prin magazinele proprii specializate, cât și online.

Autoritatea de concurență a evaluat operațiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilității acesteia cu un mediu concurențial normal și a constatat că ”această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante”.

După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă \ CITEȘTE ȘI După lupte cu BNR pentru darea în plată, deputatul Zamfir atacă "privilegiile" membrilor CA al băncii

UniCredit Bank a asistat familia Constantinescu și Axxess Capital în tranzacția de vânzare finalizată miercuri, 29 iunie.

Cu o rețea de 47 magazine în 27 orașe, plus platforma online, Noriel este liderul pieței de retail de jucării din România, se arată în comunicatul citat. Compania a fost fondată în 1995 de familia Constantinescu ca importator și distribuitor de jucării și de jocuri.

Trei ani mai târziu, compania a creat “Toys and Games”, propria divizie de producție de jocuri de carton si puzzle-uri. Noriel și-a continuat dezvoltarea prin intrarea în retail în 2010, cu sprijinul investitorului financiar Balkan Accession Fund, creând o rețea de magazine specializate în vânzarea jocurilor și a jucăriilor.

Retailerul de jucării a devenit în scurt timp cel mai important canal de distribuție din România pentru brandurile proprii, dar și pentru multe branduri internaționale.

Vânzările Noriel au crescut, anul trecut, cu 26% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 30 milioane de euro.

“Intenționăm să repetăm experiența de succes de la Profi. Vom întări echipa de management cu experți în domeniu și vom sprijini dezvoltarea rețelei de magazine Noriel în țară astfel încât să dublăm numărul de magazine în următorii ani”, a declarat directorul pe România al Enterprise Investors, Șerban Roman.

Conform acordului, EI va furniza și fonduri adiționale de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de magazine.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri cu un capital total ce depășește 2 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 136 de companii  din diferite sectoare de activitate și au vândut 111 companii, încasând din tranzacții 2,3 miliarde euro brut.

În România, Enterprise Investors are o prezență constantă din anul 2000. Capitalul investit în companii românești este de aproximativ 200 milioane de euro, inclusiv această tranzacție.

Consultanții Enterprise Investors în această tranzacție au fost PwC Romania și RTPR Allen & Overy.

viewscnt
Afla mai multe despre
noriel
enterprise investors