Creșterea prețului ouălor forțează industria alimentară din Franța să schimbe rețetele

Creșterea prețului ouălor forțează industria alimentară din Franța să schimbe rețetele
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2022

Dublarea prețului ouălor în Franța, din cauza exploziei prețurilor la nutreț și energie precum și a lipsei livrărilor ca urmare a gripei aviare, a determinat unele companii alimentare să își reducă producția sau să schimbe rețetele, au declarat mai mulți producători de ouă intervievați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de retail din România, cum pot fi atrași mai mulți clienți profitând de ridicarea restricțiilor, cum poți îmbina eficient canalul de vânzare online cu magazinul fizic va fi explicat la PROFIT E-Commerce.

Videoconferința, programată pentru 13 octombrie, este organizată cu sprijinul Alpha Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Atât Uniunea Europeană cât și SUA s-au confruntat în acest an cu una din cele mai grave crize de gripă aviară din istorie, astfel că zeci de milioane de păsări din ambele regiuni au trebuit să fie sacrificate, scrie Agerpres.

Doi oameni de afaceri și un avocat, trimiși în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influență vizând obținerea unor avize pentru executarea de lucrări la magistrala de metrou din Drumul Taberei CITEȘTE ȘI Doi oameni de afaceri și un avocat, trimiși în judecată de DNA într-un dosar de trafic de influență vizând obținerea unor avize pentru executarea de lucrări la magistrala de metrou din Drumul Taberei

Pe cale de consecință, producția de ouă, care a urcat până la 1.500 de miliarde în 2021, ar urma să scadă pentru prima dată în istorie în 2022, având în vedere că în SUA a scăzut deja cu 4,6%, în UE cu 3% iar în Franța, cel mai mare producător de ouă al blocului comunitar, se înregistrează o scădere de 8%, susține organizația reprezentativă a producătorilor de ouă din Franța, CNPO.

"Suntem într-o situație fără precedent. Cu prilejul crizelor precedente ne-am îndreptat spre importuri, în special din SUA, însă în acest an situația este dificilă peste tot", spune vicepreședintele CNPO, Loic Coulombel.

Această scădere a producției de ouă vine într-un moment în care există o cerere mare din partea consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine într-o perioadă de inflație accelerată.

"Neputând transfera creșterile de prețuri, unele companii au început deja să modifice rețetele sau au oprit liniile de producție. Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri", a spus Loic Coulombel.

O modificare a rețetei poate fi făcută prin utilizarea altor tipuri de ouă, reducerea volumului utilizat sau, mai rar, renunțarea la ouă în schimbul unor alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.

Prețul la ouă în supermarketurile din Franța a crescut cu aproximativ 15-20% de la începutul anului, după o lege care indexează prețurile alimentelor din supermarketuri cu prețurile la nutrețuri pentru producători.

Însă, pe piața spot din Franța, kilogramul de ouă se vindea miercuri pentru 2,2 euro, mai mult decât dublu față de începutul anului și cu aproximativ 65% peste prețul mediu pentru acest moment al anului, a spus Coulombel. Potrivit acestuia, este posibil ca până la finele anului să fie depășit precedentul record de 2,3 euro pe kilogram, având în vedere cererea crescută de ouă la finalul anului, dar chiar și așa prețurile vor fi mai mici decât cele spot din SUA, care în prezent sunt deja la 4,24 euro pe kilogram.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua
retete