Franța își intensifică anchetele în sectorul alimentar pentru a-i contracara pe profitori

Franța își intensifică anchetele în sectorul alimentar pentru a-i contracara pe profitori
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2022

Guvernul francez își va intensifica anchetele de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente, pentru a descoperi dacă firmele utilizează criza inflației pentru a majora nejustificat prețurile, a declarat ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inspectorii din cadrul autorității pentru protecția consumatorilor au efectuat deja 1.200 de inspecții de la începutul anului iar începând de marți va fi disponibilă și o linie telefonică special pentru companiile care doresc să semnaleze nereguli în ceea ce privește prețurile, a informat Ministerul de Finanțe, arată Agerpres.

Criză de personal în HORECA: Bucătarii sunt angajați cu primă de instalare. „Oferim primă de relocare sau cazare! Tu alegi!” CITEȘTE ȘI Criză de personal în HORECA: Bucătarii sunt angajați cu primă de instalare. „Oferim primă de relocare sau cazare! Tu alegi!”

"Vreau să mă asigur că de-a lungul lanțului de aprovizionare nu există profitori iar cei care vor fi descoperiți vor fi sancționați", a spus Bruno Le Maire pentru postul de radio France Inter.

De asemenea, Bruno Le Maire a spus că ministerul pe care îl conduce analizează posibilitatea de a permite retailerilor să lanseze vânzări promoționale cu reduceri de până la 50%, în loc de maximum 34% în prezent.

În 2018, Franța a adoptat o lege care reglementa prețurile minime și limita vânzările cu discount în supermarketuri, în încercarea de a-i mulțumi pe fermieri care se plângeau de mult timp că sunt afectați de marjele reduse și războaiele de prețuri din sectorul de retail.

Însă situația s-a schimbat în ultimele luni pe fondul exploziei inflației. Chiar dacă criza actuală a inflației a fost provocată inițial de prețurile mari la energie, în ultimele luni au crescut exploziv și prețurile la alimente ca urmare a războiului din Ucraina, ajungând la 5,7% în ultimele 12 luni, cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2008, potrivit institutului național de statistică INSEE.

Ca răspuns la presiunile Guvernului, grupul francez de shipping CMA CGM a anunțat săptămâna trecută că a decis să reducă tarifele la transportul de containere, cu până la 10%, pentru marii retaileri din Franța, pentru a contribui la reducerea inflației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
controale