Grupul de magazine de bijuterii Sterling Jewelers este acuzat de sute de foste angajate de hărțuire sexuală

Grupul de magazine de bijuterii Sterling Jewelers este acuzat de sute de foste angajate de hărțuire sexuală
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2017

Compania americană Sterling Jewelers, cel mai mare retailer de bijuterii cu diamante din lume, este acuzată de sute de foste angajate că au fost hărțuite sexual și discriminate, acestea recurgând la un proces de arbitraj colectiv, potrivit publicației Washington Post, citată de MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sterling Jewelers operează operează magazinele de bijuterii Kay Jewelers, Zales și Jared the Galleria of Jewelry, scrie News.ro.

Cazul se referă la 69.000 de actuale și foste angajate și include declarații din partea a peste 250 de foste angajate care acuză existența unei culturi a hărțuirii, pe parcursul a peste două decenii, începând din anii 1990.

Plângerea inițială a fost depusă la curtea de arbitraj în 2008, potrivit Washington Post, dar abia duminică cele 1.300 de declarații făcute sub jurământ au fost făcute publice.

Întrucât cazul este unul privat, nu se știe de ce a durat atât de mult.

Nu toate cele 69.000 de femei acuză hărțuirea, dar multe acuză compania de părtinire sexuală, discriminare în privința salariilor și că pe nedrept nu au fost promovate.

Potrivit publicației, fostele angajate acuză că directori de magazine bărbați, inclusiv unii care lucrau la sediul central al Sterling, trimiteau ”echipe de iscoade” în magazine pentru a găsi angajate cu care să facă sex, se distrau pe seama aspectului fizic al femeilor din birouri și convingeau angajate să aibă relații intime cu ei prin oferirea unor măriri de salarii, promovări sau protecție de represalii.

Angajatele au povestit și despre petreceri care aveau loc la întâlnirile anuale cu directorii, pe care le-au descris ca ”ocazii sexuale”, la care femeile erau pipăite și hărțuite.

STUDIU Aproape 90% dintre românii din mediul urban intenționează să ofere cadouri de 1 și 8 Martie CITEȘTE ȘI STUDIU Aproape 90% dintre românii din mediul urban intenționează să ofere cadouri de 1 și 8 Martie

Una dintre femei, fost director la Sterling, a vorbit despre foști colegi bărbați ca despre niște câini deliberați din cuști, fără să fie nimeni care să le apere de ei pe angajate.

Angajatele care s-au plâns de felul în care erau tratate ar fi fost pedepsite, iar una dintre ele a fost acuzată de furt și concediată, după ce a raportat avansurile sexuale ale unui superior.

Documente din 2013 arată că un număr de directori de rang înalt, între care Mark Light, actualul director general al companiei mamă a Sterling, Signet Jewelers, au fost acuzați că promovează angajate în funcție de cum răspund avansurilor sexuale, potrivit Washington Post.

Reprezentanții Sterling au respins acuzațiile într-un comunicat adresat publicației, afirmând că compania a investigat cu atenție toate acuzațiile și a ajuns la concluzia că nu se bazează pe fapte și nu reflectă cultura Sterling.

”Un număr de acuzații făcute de foarte puține persoane au fost incluse în cazul de arbitraj pentru a crea o imagine negativă și distorsionată a companiei”, se arată într-un comunicat.

Avocatul șef al reclamanților, Joseph M. Sellers, a spus că declarațiile prezintă ”dovezi care îți taie respirația despre felul în care femeile au fost tratate la locul de muncă”.

Sterling Jewelers are aproximativ 1.500 de magazine și 18.000 de angajați în Statele Unite. Anul trecut, compania mamă Signet a avertizat în raportul anual că ar putea înregistra daune substanțiale dacă pierde procesul de arbitraj.

Acțiunile Signet au scăzut în ultimele trei luni cu peste 21%, iar anul trecut cu peste 26%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sterling jewelers
diamante
hartuire sexuala