Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în comerț, în următoarele trei luni

Managerii estimează o creștere accentuată a prețurilor în comerț, în următoarele trei luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creșterea accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și relativă stabilitate a activității și a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +32%), scrie Agerpres.

VIDEO Pastila de HR - Alexa Dumitru, fondator Ethos Advice: Partea de umanitate a managerilor contează foarte mult pentru angajați. Recomand discuții lunare CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Alexa Dumitru, fondator Ethos Advice: Partea de umanitate a managerilor contează foarte mult pentru angajați. Recomand discuții lunare

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -9%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -7%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +39%).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de scădere moderată a activității economice (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%) în timp ce se estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +15%). Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%), la fel și numărul de salariați (sold conjunctural -1%). Potrivit opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +24%).

Instituția menționează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
comert