Nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice

Nouă sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2022

Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor destinate achiziționării de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere/congelatoare, bugetul total fiind de 25 milioane lei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul va fi regândit, iar cei care au solicitat vouchere și nu le-au folosit vor primi interdicție de a mai participa. De asemenea, ar putea fi majorată valoarea voucherelor și, în funcție de interesul manifestat de solicitanți, anumite echipamente electrocasnice ar putea fi scoase din program, scrie News.ro.

DOCUMENT O nouă taxă pregătită în spital CITEȘTE ȘI DOCUMENT O nouă taxă pregătită în spital

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigiderele/congelatoarele”, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 - 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului. 

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, astfel:

400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;
400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.
Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

"Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicție de a mai participa pentru același tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (...) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul și practic și-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ținând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

"Anul viitor cu siguranță va trebui să reanalizăm și condițiile de piață, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creșterii valorii. (...) Putem analiza și eficiența pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiționat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeași decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program și să ne focusăm pe ce prezintă un interes și au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunțat ministrul Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla pentru electrocasnice
mașini de spălat vase