Patronat: Restaurantele sunt la 25% vânzări față de anul trecut și n-au bani să schimbe nici un bec

Patronat: Restaurantele sunt la 25% vânzări față de anul trecut și n-au bani să schimbe nici un bec
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 30 nov 2020

Vânzările restaurantelor în luna noiembrie nu depășesc un sfert din încasările de anul trecut, nivel la care sunt la limita supraviețuirii și nu își permit să facă niciun fel de investiții, nici măcar "să schimbe un bec", susține, într-o discuție cu Profit.ro Dragoș Petrescu, secretarul general al Asociației barurilor și restaurantelor - HORA, care reunește operatori din industria HoReCa, și proprietar al lanțului City Grill.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El spune că în luna noiembrie a acestui an, în contextul în care spațiile interioare ale restaurantelor sunt închise, volumul vânzărilor din HoReCa "s-a evaporat" și abia a ajuns la 25% din volumele înregistrate în noiembrie 2019.

"Cu acest nivel de vânzări, plus Kurzarbeit și șomaj tehnic, restaurantele sunt la limita de supraviețuire, fără să-și permită să mai schimbe niciun bec", spune Petrescu.

Calcule sumbre: Industria HoReCa va pierde 3 miliarde euro. Hoteluri la vânzare, închise sau în faliment. Lucrurile vor intra pe făgașul \ CITEȘTE ȘI Calcule sumbre: Industria HoReCa va pierde 3 miliarde euro. Hoteluri la vânzare, închise sau în faliment. Lucrurile vor intra pe făgașul "scapă cine poate!"

Din aceste vânzări, doar jumătate se fac efectiv în restaurant, restul reprezentând diverse forme de delivery, de la take away la livrări independente sau prin agregatori.

Dacă anul trecut, în preajama datei de 1 Decembrie, restaurantele și barurile aveau încasări mai mari decât într-un weekend obișnuit, pentru că atmosfera de sărbătoare și zilele libere îi făceau pe oameni să fie mai cheltuitori, în această perioadă, spune Petrescu, nu se simte niciun fel de apetit crescut pentru consumul în restaurante, mai precis pe terase, ținând cont și de faptul că vremea s-a răcit la începutul acestei luni.

Vânzările, care erau mai mari de 1 Decembrie, pentru că oamenii, având zi liberă, circulau și consumau, astăzi s-au evaporat și au ajuns la 25% din cele de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
investitii