Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația

Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Executivul de la Lisabona intenționează să introducă, timp ce șase luni, o cotă zero de TVA la o listă de 44 de produse alimentare de bază pentru a combate inflația ridicată, a anunțat premierul António Costa, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În Portugalia, cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, pește, fructe și legume, este de 6%. Alte produse alimentare și băuturi au o cotă de TVA de 13% sau 23%, scrie Agerpres.

CONFIRMARE FOTO Unilever - investiție în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Unilever - investiție în România

Suspendarea TVA la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne și pește face parte dintr-un acord convenit luni seara de Guvernul portughez cu fermierii și distribuitorii. Măsura va fi în vigoare în perioada aprilie-octombrie și, împreună cu o majorare a sprijinului financiar oferit fermierilor și crescătorilor de animale, ar urma să coste statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Întregul pachet legislativ trebuie aprobat și de Parlamentul de la Lisabona, unde Guvernul condus de premierul António Costa se bucură de sprijinul majorității.

În luna februarie, rata anuală a inflației în Portugalia a fost de 8,2%, încetinind față de un avans de 8,4% în luna ianuarie și mai puțin decât inflația de 8,5% înregistrată de zona euro în luna februarie. În schimb, inflația la alimente a ajuns la 20,1%.

Multe persoane din Portugalia fac față cu greu cheltuielilor din cauza unor salarii mai mici decât în alte țări din Europa Occidentală. Premierul António Costa a dat vina pe invazia rusească din Ucraina pentru inflația ridicată și a avertizat că prețurile vor continua să crească și după ce va intra în vigoare TVA zero la alimente. "Nimeni nu știe cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producție să crească și mai mult", a spus premierul portughez.

În luna decembrie a anului trecut, miniștrii europeni ai Finanțelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri și servicii. 

viewscnt
Afla mai multe despre
portugalia
tva
alimente