Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a doua lună consecutiv

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a doua lună consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2021

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaționiste, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În iulie, acest indice a scăzut până la 123 puncte, de la o valoare revizuită de 124,6 puncte în iunie, scrie Agerpres.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

În ritm anual, prețurile au urcat cu 31% în iulie. Chiar dacă prețurile mondiale la alimente au scăzut în iunie, ele rămân cu aproape o treime mai mari decât în vara anului trecut.

Scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării prețurilor la uleiuri vegetale, cereale și produse lactate. Potrivit FAO, prețurile la cereale au scăzut cu 3% în iulie, comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a diminuării cu 6% a prețului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producție peste așteptări în Argentina și SUA. Prețul grâului a urcat cu 1,8%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa și a randamentelor sub așteptări din Rusia.

Prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,4% în iulie, comparativ cu luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, iar prețurile la lactate au coborât cu 2,8%. În schimb, prețul zahărului a urcat cu 1,7%, pe fondul incertitudinilor privind producția din Brazilia.

Prețurile la cereale au scăzut cu 2,6% în luna iunie, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a prețului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producție peste așteptări în Argentina și SUA, iar prețurile la lactate au coborât cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu prețurile la unt.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prețul produselor agricole și alimentare ar urma să înregistreze o corecție în primii ani ai perioadei 2021-2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
preturi