Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a zecea lună consecutiv

Prețurile mondiale la alimente au scăzut pentru a zecea lună consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2023

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 18% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr, scrie Agerpres.

VIDEO Restaurantul McDonald\'s în care nu trebuie să interacționezi deloc cu angajații CITEȘTE ȘI VIDEO Restaurantul McDonald's în care nu trebuie să interacționezi deloc cu angajații

În ianuarie, acest indice a scăzut la 131,2 puncte, față de valoarea revizuită de 132,2 puncte atinsă în decembrie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.

Declinul prețurilor uleiurilor vegetale, a lactatelor și zahărului a ajutat la scăderea indicelui global al prețurilor produselor alimentare, în timp ce prețurile la cereale și carne au rămas în mare parte stabile, a informat FAO.

Prețul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în ianuarie, față de decembrie, iar în ritm anual s-a înregistrat un avans de 4,8%. Cotațiile grâului pe plan internațional au scăzut cu 2,5%, după ce producția în Australia și Rusia a depășit estimările.

În contrast, prețul orezului a urcat cu 6,2%, parțial în urma cererii ridicate pe plan local din unele state exportatoare din Asia.

Prețul uleiurilor vegetale a înregistrat un declin de 2,9% în ianuarie, în timp ce prețurile la carne și lactate au scăzut cu 0,1%, și, respectiv, 1,4%, iar la zahăr cu 1,1%.

Tot vineri, FAO și-a îmbunătățit estimările privind producția mondială de cereale în 2022 până la 2,765 miliarde de tone, de la 2,756 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producția realizată în 2021.

De asemenea, FAO se așteaptă pentru 2022 la o producție record de grâu, în urma revizuirii previziunilor privind recoltele din în Australia și Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente
fao