Proprietarul Brico Depot revine pe pierdere în România, pe fondul costurilor cu integrarea magazinelor Praktiker

Proprietarul Brico Depot revine pe pierdere în România, pe fondul costurilor cu integrarea magazinelor Praktiker
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mar 2019

Grupul britanic Kingfisher, proprietarul Brico Depot, a revenit pe pierdere în România anul trecut, cu un rezultat negativ de 15 milioane de lire sterline (aproximativ 17,5 miloane euro), pe fondul costurilor legate de integrarea și rebranduirea fostelor magazine Praktiker, cumpărate în 2017 de la omul de afaceri turc Omar Susli.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2017, Kingfisher a obținut un profit de 3 milioane de lire în România, după pierderi cumulate de 21 milioane de lire în precedenții doi ani.

Vânzările grupului pe piața locală au crescut cu 63,4% la un curs de schimb constant (+0,2% în termeni comparabili), de la 130 milioane lire la 210 milioane lire (244,7 milioane euro), susținute de achiziția Praktiker România.

FOTO Război între Starbucks și 5 To Go pe fațadele blocurilor CITEȘTE ȘI FOTO Război între Starbucks și 5 To Go pe fațadele blocurilor

Preluarea Praktiker, unul dintre principalii jucători pe piața de bricolaj și cel mai mare retailer de mobilă după afaceri, a dublat prezența Kingfisher din România și a propulsat compania pe locul secund pe piața de profil.

Pierderea netă de 15 milioane de lire “reflectă anul de tranziție în urma preluării rețelei Praktiker și schimbarea semnificativă a gamei de produse”, potrivit companiei. Costurile cu integrarea rețelei Praktiker sunt legate, în principal, de închiderea unor magazine.

Retailerul de bricolaj a închis 3 magazine în România în anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2018, în Bacău, Ploiești și Focșani, ajungând la o rețea pe piața locală de 38 de unități.

La începutul lunii, Profit.ro a relatat că grupul a închis alte 3 magazine în prima parte a acestui an, aflate în Arad, Brașov și Pitești.

Kingfisher avea 2.538 angajați în România la finele anului trecut, număr similar celui raportat în decembrie 2017.

La nivelul întregului grup, Kingfisher a raportat vânzări de 11,68 miliarde lire (13,6 miliarde euro) anul trecut, în creștere cu 0,3% de la 11,65 miliarde lire în 2017. Profitul subiacent înainte de taxe, excluzând unele costuri excepționale, s-a redus cu 13%, până la 693 milioane lire (807,2 milioane euro), în contextul încetinirii vânzărilor rețelei Castorma din Franța și a pierderilor generate de activitățile din România și Rusia.

Kingfisher a anunțat că directorul general, Véronique Laury, va demisiona după 4 ani în care a coordonat strategia de transformare a grupului. Laury va rămâne în funcție până la desemnarea unui succesor.

viewscnt
Afla mai multe despre
kingfisher
brico depot
praktiker romania
afaceri
vanzari
pierdere
costuri integrare