Rata anuală a inflației a urcat în septembrie la 2,6%, cel mai mare nivel din august 2013

Rata anuală a inflației a urcat în septembrie la 2,6%, cel mai mare nivel din august 2013
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2017

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condițiile în care carburanții s-a scumpit cu 3,47% în octombrie față de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna septembrie, rata anuală a inflației a fost de 1,77%, scrie News.ro.

ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează? CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cine sunt angajații care se tratează în privat și la ce servicii apelează?

Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în octombrie, în medie, cu 1,28% comparativ cu luna septembrie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,3%, în medie, față de luna septembrie, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 1,74%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,16%.

Comparativ cu octombrie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a zecea lună a acestui an cu 3,52%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,26%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 0,33%.

Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat CITEȘTE ȘI Sănătatea e un lucru privat ce nu se simte prea bine la stat

Față de luna septembrie 2017, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a zecea lună a acestui an, la alte legume și conserve de legume (7,66%), energie electrică (6,94%) și ouă (6,63%).

La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative.

În ultima prognoză, publicată în noiembrie, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 2,7% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins