Ritmul de creștere a comerțului cu amănuntul a accelerat în iunie la 16,1%, susținut de vânzările de carburanți

Ritmul de creștere a comerțului cu amănuntul a accelerat în iunie la 16,1%, susținut de vânzările de carburanți
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2016

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a avansat în iunie cu 16,1% față de aceeași perioadă din 2015, ritm ușor mai ridicat față de luna precedentă, vânzările fiind susținute, în premieră pentru ultimele luni, mai ales de vânzările de carburanți și de bunuri nealimentare, în timp ce vânzările de alimente au încetinit sensibil după eliminarea efectului scăderii TVA, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ritmul de creștere din luna iunie este ușor peste cel din luna mai, de 15,8%, dar sensibil sub cel din primele patru luni. În martie și aprilie, rata de creștere a depășit  19%, după un ritm-record înregistrat în februarie, de 21,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, scrie News.ro.

Cumulat pe primul semestru, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 18% față de aceeași perioadă din 2015.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna iunie în special de vânzările de carburanți.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna iunie 2016, comparativ cu luna iunie 2015 a înregistrat o creștere cu 16,1% ca urmare a creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine  specializate (+18,1%), vânzările de produse nealimentare  (+16,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+14,0%)", se precizează în comunicatul INS.

în lunile precedente, afacerile de retail au fost susținute mai ales de creșterile înregistrate de vânzările de alimente, stimulate de scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.

OLX.ro (Naspers) lansează platforma Storia, ca parte a soluției dedicate exclusiv domeniului imobiliar CITEȘTE ȘI OLX.ro (Naspers) lansează platforma Storia, ca parte a soluției dedicate exclusiv domeniului imobiliar

Însă iunie 2016 este prima lună în care cifrele statistice anuale exclud efectul scăderii TVA la alimente din iunie 2015, pentru că este luat în calcul intervalul 1 iulie 2015-30 iunie 2016.

Comparativ cu luna mai, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în iunie cu 4,8% pe serie brută și cu 2% în cifre ajustate la influențele sezoniere ș în funcție de numărul de zile lucrătoare.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe și impozite.

Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită în irigații a scăzut de la 24% până la 9%.

De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se și pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate față de nivelul din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
carburanti