Starbucks și Airbnb oferă mii de locuri de muncă și cazare refugiaților în urma decretul lui Trump contra imigrației

Starbucks și Airbnb oferă mii de locuri de muncă și cazare refugiaților în urma decretul lui Trump contra imigrației
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2017

Airbnb și Starbucks au anunțat primul răspuns concret al marilor companii americane - cazare gratuită și locuri de muncă imigranților cărora li s-a interzis intrarea în Statele Unite - față de decretul controversat împotriva imigrației dat de președintele Donald Trump, catalogat ca ”nedrept” de către marii patroni, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lanțul de cafenele Starbucks va recruta până la 10.000 de refugiați în următorii cinci ani, s-a angajat în scris, duminică, CEO-ul Howard Schultz. Sunt vizate persoane care au fugit din calea războiului, persecuției și discriminărilor în cele 75 de țări în care este prezent grupul american, scrie News.ro.

În Statele Unite, Starbucks va începe prin a recruta refugiați care au muncit pentru armata americană, ca interpreți, de exemplu.

Schultz, un apropiat al Partidului Democrat, a anunțat de asemenea că Starbucks este în contact cu angajați afectați de drecretul prezidențial care a implementat restricții severe în accesul pe teritoriul american și ”verificări extreme” ale cetățenilor ai șapte țări musulmane - Siria, Libia, Sudan, Iran, Irak, Somalia și Yemen.

”Trăim într-o perioadă fără precedent, un moment în cursul căruia (...) promisiunea visului american este pusă în discuție”, a denunțat el.

Airbnb propune, la rândul său, o găzduire gratuită persoanelor afectate, refugiați blocați în aeroporturi de aceste restricții.

”Airbnb furnizează o cazare gratuită refugiaților și oricărei persoane îi este interzis să intre în Statele Unite”, scrie pe contul său de Twitter Brian Chesky, CEO-ul grupului. El promite anunțuri suplimentare.

”Contactați-mă dacă aveți nevoie de cazare”, conchide el. Grupul intenționează să recurgă la programul său în caz de catastrofă naturală, care prevede primirea unor persoane deplasate.

Platforma de închiriere de locuințe online, ale cărei oferte se află în propirție de peste 80% în afara Statelor Unite, are în vedere, de asemenea, măsuri specifice în cazul în care nu există gazde în apropierea locului în care se află o persoană afectată de decretul împotriva imigrației.

Mega Image a deschis primul magazin din acest an și a ajuns la 527 de unități CITEȘTE ȘI Mega Image a deschis primul magazin din acest an și a ajuns la 527 de unități

COASTA DE EST

”Deschiderea frontierelor ne apropie. Închiderea lor dezbină încă un pic Statele Unite. Să găsim mijloace pentru a pune în legătură oamenii și nu să-i despărțim”, îndeamnă Brian Chesky.

Mesajul său a fost primit pozitiv de membrii grupului. ”Am o cazare disponibilă la Philadeplphia (nord-est). Cum pot să particip sau să contribui?”, întreabă de exemplu Andrew Tran.

În aceeași ordine de idei, Starbucks s-a angajat să ramburseze cheltuielile angajaților care fac parte din programul DACA, înființat de precedentul președinte american Barack Obama în 2012, care a permis unui număr de peste 750.000 de imigranți clandestini care au sosit pe când erau minori pe teritoriul american să obțină permise de sejur și de muncă.

Schultz, unul dintre puținii CEO americani care s-a amestecat într-o dezbatere politică, pe tema tensiunilor rasiste, în urmă cu doi ani, a venit duminică în ajutorul altei ținte privilegiate a lui Donald Trump - Mexicul.

Trebuie ”construite poduri și nu ziduri cu Mexicul”, denunță el, referindu-se la zidul pe care noul președinte american vrea să-l ridice la frontiera dintre Statele Unite și această țară.

Lyft, serviciul de rezervare de mașini fără șofer, între ai cărui acționari se află și General Motors, a promis să doneze un milion de dolari organizației pentru apărarea drepturilor civice American Civil Liberties Union (ACLU), care a atacat în justiția americană aceste restricții impuse imigrației.

Concurebtul său, Uber, foarte criticat pe rețele de socializare din cauza reacției sale inițiale, considerate slabă, s-a angajat să-i ajute pe șoferii afectați, iar Elon Musk, CEO-ul Tesla, le-a cerut abonaților contului său de Twitter să-i facă sugestii cu privire la posibile amendamente la decretul privind migrația.

După ce patronii giganților din Silicon Valley și-au exprimat sâmbătă îngrijorarea, aceasta i-a cuprins și pe liderii unor multinaționale cu sediul pe Coasta de Est.

Jeffrey Immelt, CEO-ul conglomeratului industrial General Electric (motoare de avioane, turbine), în care sunt angajați numeroși salariați, afirmă că aceștia ”sunt importanți pentru succesul nostru”.

Banca JPMorgan Chase a început, în ceea ce-o privește, să examineze împreună cu salariații titulari de vize ce poate fi făcut, a anunțat CEO-ul Jamie Dimon, care le-a promis o susținere ”neabătută”.

Dimon și Immelt fac parte, împreună cu Elon Musk, din forumul marilor patroni aleși de Donald Trump să-l consilieze în legătură cu politica sa economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
starbucks
airbnb
refugiati