Tranzacție: Grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat Compari.ro și posturi de radio în România, se pregătește să devină principal acționar al Metro

Tranzacție: Grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat Compari.ro și posturi de radio în România, se pregătește să devină principal acționar al Metro
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 21 sep 2018

Grupul de investiții ceho-slovac EP Investment, vehicul deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky și de slovacul Patrik Tkac, co-fondatorul grupului de companii J&T, se pregătește să cumpere de la distribuitorul german de produse electronice Ceconomy un pachet de 9% din grupul german de distribuție Metro, tranzacție prin care Kretinsky va deveni principal acționar. Daniel Kretinsky controlează 50% din grupul Czech Media Invest, care a preluat recent o parte din posturile de radio ale  Lagardère, inclusiv cele din România,  incluzând Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luna trecută a fost anunțat că divizia de electronice Ceconomy, care s-a desprins din grup anul trecut, discută cu grupul de investiții ceho-slovac EP Investment o posibilă vânzare a participației sale la Metro.

Acum, informații Reuters relevă că EP Investment cumpără un pachet de 9% în două etape, respectiv o participație de 3,6% inițial, cu opțiune pentru restul acțiunilor, care se așteaptă să fie exercitată în nouă luni.

Tranzacție: Familia Moldoveanu preia controlul asupra Nordic Food CITEȘTE ȘI Tranzacție: Familia Moldoveanu preia controlul asupra Nordic Food

Ceconomy controlează un pachet de aproximativ 10% din acțiunile Metro. Cel mai mare investitor la Metro este grupul german de investiții Haniel cu o participație de 22,5%. Haniel a ajuns anterior la un acord pentru a-și vinde o participație de 7,3% din capitalul Metro către EP Investment, care dispune și în acest caz de opțiunea de a prelua și restul acțiunilor deținute de Haniel la Metro, la o dată ulterioară.

Prin toate aceste tranzacții, EPGC ar ajunge să dețină 31,5% din Metro, peste pragul de 30% necesar pentru lansarea procedurii de preluare integrală a grupului.

Metro Cash&Carry a fost primul retailer care a intrat în România după Revoluție, în 1996, având astăzi 32 de magazine în 24 de orașe.

Recent, Metro a lansat procedurile de vânzare a lanțului de hipermarketuri Real, retailerul german urmând să se concentreze exclusiv pe activitățile de vânzare cu ridicata.

Daniel Kretinsky controlează 50% din grupul Czech Media Invest, care deține Blesk, cel mai vândut tabloid din Cehia, și care a preluat recent o parte din posturile de radio ale  Lagardère, inclusiv cele din România, precum și grupul EPH, din domeniul energiei, un jucător important pe piața de profil, care a cumpărat, în ultimii ani, active în Germania, Marea Britanie și Italia.

Pe piața locală, grupul Lagardere deținea Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM.

El controlează și grupul ceh Rockaway, care a cumpărat site-urile de comparare Compari.ro din România, Arukereso.hu din Ungaria și Pazaruvaj.com din Bulgaria de la grupul media sud-african Naspers.

Daniel Kretinsky

Daniel Kretinsky

viewscnt
Afla mai multe despre
ceconomy
haniel
metro