Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă

Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2022

Uniunea Europeană importă mai multe alimente decât exportă, în detrimentul mediului, se arată într-un nou raport al organizației de mediu WWF, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"UE consumă mai mult decât cota sa echitabilă și actualele noastre niveluri ridicate ale producției de alimente sunt posibile doar în urma importurilor masive de resurse", apreciază WWF.

Rusia - dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina CITEȘTE ȘI Rusia - dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina

Blocul comunitar obține miliarde din comerțul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde "multe adevăruri incomode", a declarat Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul, scrie Agerpres

"În loc să fie grânarul lumii, UE este de fapt cel mai mare magazin de produse alimentare de vârf, exportând produse destinate în principal consumatorilor mai bogați, iar nivelul nostru ridicat al producției este realizat prin costuri de producție nesustenabile, importuri și folosirea în mod risipitor a terenurilor. Magazinul UE de produse alimentare majorează factura de mediu atât de mult, încât noi practic consumăm omenirea", susține Ruiz.

Multe din importurile UE de produse alimentare și producția internă sunt în mod fundamental nesustenabile, erodează resursele naturale și pe plan global duc la despăduriri și epuizarea stocurilor de pește. În condițiile în care 40% din mâncarea produsă în UE nu este niciodată mâncată, blocul comunitar rămâne al doilea mare importator de produse legate de defrișările din zonele tropicale, apreciază WWF.

Consumatorii vor să-și schimbe comportamentul, trei din cinci europeni vor să mănânce mai sustenabil și trei din patru vor o legislație UE care să nu permită ca produsele vândute în blocul comunitar să ducă la pierderea biodiversității, se arată în raport.

Comisia Europeană nu mai poate ocoli adoptarea de măsuri decisive pentru rezolvarea impactului social și asupra mediului al consumului alimentar, susține Ruiz. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
uniunea europeana