Doar jumătate din locurile de muncă pe litoral sunt ocupate. Hotelurile nu găsesc angajați în țară și caută muncitori din Asia

Doar jumătate din locurile de muncă pe litoral sunt ocupate. Hotelurile nu găsesc angajați în țară și caută muncitori din Asia
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2021

Doar jumătate dintre locurile de muncă disponibile la malul mării sunt, în acest moment, ocupate. În lipsă de salariați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pe litoral se caută, în fiecare vară, muncitori sezonieri. Deși concediile de vară se apropie, multe dintre hotelurile și restaurantele de la malul mării nu au încă personalul necesar pentru turiști, arată Digi 24.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est: "Cam 50% chiar 60% sunt cei care ne lipsesc din punct de vedere al personalului calificat, pregătit pe domenii, astfel încât să oferim servicii de înaltă calitate".

Dacă în trecut angajatorii apelau la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru recrutarea de personal, anul acesta situația s-a schimbat. Pe lista locurilor de muncă sunt, în prezent, doar 88 de posturi disponibile, oferite de 14 angajatori.

Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM: "În acest moment oferta este slabă. Până acum 2 ani, până să avem stare de urgență sau stare de alertă, în această perioadă aveam și 2000 de variante de angajare".

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Cei mai mulți patroni de la malul mării preferă să anunțe posturile disponibile fie pe site-urile cu locuri de muncă, fie pe rețelele sociale. Fără prea mare succes, însă.

Nicolae Bucovală, hotelier: "De patru zile caut grădinar și nu s-a înscris nimeni pe platformă. Nu cerem mare lucru, decât să aibă grijă de spațiul verde, să îngrijească așa cum trebuie, să stropească, să tundă iarba, să mai planteze un pomișor".

În lipsă de angajați români, antreprenorii se orientează spre personal de pe continentul asiatic, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.

Silvia Vornic, director de hotel: "În fiecare an, cel puțin în ultima perioadă, întâmpinăm probleme, motiv pentru care ne-am axat și pe recrutare din țări străine. Să spunem că anul acesta am ajuns undeva la 40%, însă este nevoie să acoperim întreaga echipă".

De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
hotelieri
asia