Prețurile la energie au schimbat TOPUL. Care sunt acum cele mai scumpe orașe din lume

Prețurile la energie au schimbat TOPUL. Care sunt acum cele mai scumpe orașe din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 dec 2022

New York și Singapore au fost cele mai scumpe orașe din lume în 2022, deoarece creșterea prețurilor energiei a dublat rata inflației în marile orașe, potrivit sondajului anual al Economist Intelligence Unit, relatează The Guardian.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Liderul de anul trecut în acest clasament, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a ajuns în top 10, iar Moscova a urcat 88 de locuri, în urma sancțiunilor și prețurilor mari ale petrolului, a constatat raportul EIU privind costul vieții la nivel mondial, arată news.ro.

Capitala Venezuelei, Caracas, înregistrând o creștere a prețurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere față de rata hiperinflației din 2019, de peste 25.000%, dar care a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflația medie de 8,1% în monedă locală a fost cea mai ridicată din mai mult de două decenii în care au fost realizate sondajele, și cu 3,5% mai mult față de anul trecut și 1,9% în 2020.

Valeriu Stoica anunță - PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare CITEȘTE ȘI Valeriu Stoica anunță - PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare

O monedă mai puternică a fost unul dintre factorii pentru care orașele au urcat în clasament. Șase dintre cele mai scumpe orașe (după cele două orașe rusești) au fost orașe din SUA, conduse de Atlanta, care a trecut de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de orașe incluse în sondaj. Dolarul american s-a consolidat brusc față de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor și a semnalat mai multe creșteri viitoare.

Orașele din țările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe orașe. Tokyo și Osaka din Japonia s-au numărat printre cele zece orașe care au avut cele mai mari scăderi, ajungând pe locurile 37 și respectiv 43, față de locurile 13 și 10, pe care le-au ocupat în 2021.

Stockholm și Luxemburg au coborât cel mai mult în sondaj, ambele pierzând 38 de locuri, ajungând pe 99 și 104. Orașul sirian Damasc și orașul Tripoli din Libia și-au păstrat locurile de cele mai ieftine orașe.

Poziția orașului Singapore în fruntea clasamentului a reprezentat o mică surpriză. Orașul-stat a fost al doilea cel mai scump oraș în 2021 și numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când New York a fost clasat pe locul 1.

FOTO Continental a prezentat cel mai nou head-up display, afișat pe tot parbrizul CITEȘTE ȘI FOTO Continental a prezentat cel mai nou head-up display, afișat pe tot parbrizul

Cele trei orașe din Marea Britanie incluse în sondaj au coborât toate în clasament, Londra fiind acum pe locul 28, în comparație cu poziția 17, pe care a ocupat-o în 2021. Edinburgh s-a clasat pe locul 46, în scădere de la 27, iar Manchester este pe locul 73, comparativ cu locul 41, pe care s-a clasat anul trecut.

Orașele australiene au urcat în general în clasament, Sydney urcând de pe locul 14, ocupat anul trecut, pe locul 10 în 2022. Melbourne a urcat pe locul 15 de pe locul 16 anul trecut, în timp ce Brisbane este pe locul 32, de la 36. În schimb, Perth a coborât două locuri, până pe 73.

Creșterea inflației la nivel global și invazia lansată de Moscova în Ucraina au cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri-cheie, în special alimente. Sancțiunile ulterioare impuse Rusiei au determinat creșteri suplimentare ale prețurilor la petrol, gaze și alte surse de energie.

VIDEO Serial filmat în România, cel mai bun debut din istoria Netflix. Față în față, cadrele cu locurile în care s-a filmat Wednesday și cum se văd în film Politehnica, Grădina Botanică, castele, Dinamo, Casa Monteoru CITEȘTE ȘI VIDEO Serial filmat în România, cel mai bun debut din istoria Netflix. Față în față, cadrele cu locurile în care s-a filmat Wednesday și cum se văd în film Politehnica, Grădina Botanică, castele, Dinamo, Casa Monteoru

Creșterea prețurilor combustibului a reprezentat cel mai mare factor pentru o inflație ridicată. În medie, un litru de combustibil a fost cu 22% mai scump în moneda locală decât cu un an în urmă.

Prețurile gazelor și energiei electrice au fost cu 29% mai mari în orașele din vestul Europei, sau aproape triplu față de creșterea medie de 11% la nivel global, în timp ce regiunea se străduia să găsească alternative la energia rusă.

În schimb, creșterea ”modestă” a prețului bunurilor și serviciilor recreative ”poate reflecta o cerere mai slabă, deoarece consumatorii se concentrează asupra cheltuielilor esențiale”, potrivit EIU.

Potrivit EIU, creșterile costurilor se vor atenua în 2023, în lipsa unor calamități neprevăzute, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor elimină o parte din presiunea cererii și blocajele lanțului de aprovizionare încep să se atenueze.

Vestea bună este că prețurile pot începe să scadă în unele țări pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Povestea Maybelline, un imperiu clădit din nevoie, pornind de la o sticluță CITEȘTE ȘI Povestea Maybelline, un imperiu clădit din nevoie, pornind de la o sticluță

”Cu excepția cazului în care războiul din Ucraina se intensifică, estimăm că prețurile materiilor prime pentru energie, alimente și provizii precum metalele vor scădea brusc în 2023, comparativ cu nivelurile din 2022, deși este probabil să rămână mai ridicate decât nivelurile anterioare”, se arată în raport.

Prețurile mărfurilor la nivel global ar trebui să crească cu încă 6,5% în 2023, dar o scădere a ritmului de la 9,4% înregistrată în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
orase
energie
scumpiri