Verificări la cluburi și terase de pe litoral. Aglomerare în zona de intrare, mai multe rezervări peste numărul optim, personalul și angajații nu purtau mască în mod corect

Verificări la cluburi și terase de pe litoral. Aglomerare în zona de intrare, mai multe rezervări peste numărul optim, personalul și angajații nu purtau mască în mod corect
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2020

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut verificări sâmbătă seara la cluburi și terase din stațiunea Mamaia și a remarcat că zonele de la intrarea în localuri erau aglomerate și crede că agenții economici trebuie să fie mai atenți la procesul de rezervare, pentru că preiau rezervări peste numărul optim. Ea a mai cerut managerilor și personalului localurilor să poarte mască și să dea astfel un exemplu clienților. Violeta Alexandru a precizat că Guvernul nu dorește să închidă aceste localuri, dar trebuie ca sănătatea angajaților și a clienților să fie protejată. Violeta Alexandru a declarat duminică, într-o conferință de presă, susținuă la Constanța, că a avut discuții la sfârșitul acestei săptămâni cu manageri de terase și cluburi de pe litoral și le-a transmis observațiile sale, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Nu am venit aici într-un control tipic, sunt instituții pe raza județului Constanța care au atribuții să efectueze control. În ceea ce mă privește, eu am avut un dialog cu fiecare dintre manageri cluburilor, teraselor, hotelurilor pe care le-am vizitat, am avut o discuție deschisă, le-am spus care sunt observațiile mele. Le-am comunicat faptul că nu își dorește nimeni, guvernul nu își dorește ca activitatea lor să fie întreruptă. Am reamintit faptul că am făcut împreună eforturi pentru a-și ține angajații în șomaj tehnic, adică să nu îi piardă, că am făcut împreună eforturi pentru ca sănătatea angajaților și a clienților să fie protejată și a venit momentul să întoarcă această responsabilitate în sensul de a lua măsuri suplimentare”, a declarat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai afirmat că a văzut și clienți nemulțumiți de prezența echipelor de control, dar că nu se poate imagina o situație sub control și fără responsabilitatea celor care merg în aceste cluburi.

“Am văzut și clienți nemulțumiți și iritați de prezența noastră, ceea ce înseamnă că trebuie să fac un apel și deopotrivă la agenții economici, dar și la cei care vizitează aceste cluburi, nu se poate imagina o situație sub control fără responsabilitatea ambelor părți și a oamenilor care intră în aceste cluburi și care trebuie să dezinfecteze la intrare și care trebuie să țină o distanță corespunzătoare. Dar mesajul meu a fost în primul rând către patroni, către manageri, către cei care au responsabilitatea organizării spațiului în care își desfășoară activitatea”, a mai transmis Violeta Alexandru.

Ea a precizat că a spus managerilor localurilor ca atunci când zona de la intrare este aglomerată, să apeleze la ajutorul Jandarmeriei.

“Le-am spus faptul că, atunci când au situații de aglomerare la intrare, trebuie să apeleze, dacă persoanele care aglomerează acest spațiu de intrare sunt pe domeniul public, trebuie să apeleze la Jandarmerie. Înțeleg că se oprește competența dânșilor pe raza localului respectiv, dar atunci când văd o aglomerație formată la intrare, pe lângă faptul că trebuie să trateze puțin mai serios obligația de a crea culoare de acces, trebuie să apeleze la Jandarmerie și să colaboreze cu instituțiile pentru a putea a organiza spațiul respectiv de așteptare. Pe mine în schimb m-a surprins că era acest spațiu de așteptare, înțeleg că programările se fac online sau prin telefon”, a spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a menționat că o concluzie preliminară este ca agenții economici să fie mai atenți la procesul de rezervare deoarece pare că preiau rezervări peste numărul optim.

“Vorbeam de dimineață cu domnul prefect și îi împărtășeam concluzia mea preliminară, aceea că agenții economici trebuie să fie puțin mai atenți la procesul ăsta de rezervare de locuri în localuri, pare că se preiau rezervări peste numărul optim necesar, probabil în ideea în care unii dintre clienți pleacă și eliberează spațiul și atunci vor să fie pregătit să aibă pe altcineva imediat la intrare pentru a putea ocupa locul, dar cert este că această zonă de programare, dacă tot o facem și dacă tot ne străduim, pentru că am observat că se străduiau, niciunul dintre dânșii nu mi-a dat impresia că nu încearcă să se conformeze. Mă refer la localuri de tip terase și cu zona aceasta între terasă și spațiu închis, practic unde se desfăcuseră geamurile și unde regimul era semi-deschis”, a explicat Violeta Alexandru.

Orban: Unele cluburi de pe litoral parcă se cer singure. Dacă nu se potolesc, le închidem CITEȘTE ȘI Orban: Unele cluburi de pe litoral parcă se cer singure. Dacă nu se potolesc, le închidem

Ea a mai cerut managerilor și personalului localurilor să dea un exemplu și să poarte corect masca.

“Am o problemă cu modul în care se fac rezervările și cred că trebuie identificată cauza pentru care se creează aglomerare în fața cluburilor. Am cerut în primul rând managerilor și personalului să dea un exemplu, unii dintre dânșii stăteau cu masca pe sub bărbie, agățată de ureche, agățată de un nasture. Eu știu că este cald, mă rog aseară când am fost era puțin mai răcoare, este cald, este poate un disconfort pentru unii dintre dânșii întrucât au de lucrat un număr de ore, dar nu avem o altă soluție. Nu poți să ceri unui om să poarte mască și tu care mergi în interior să iei mâncare, care te duci către mese și te apropii de client să nu faci acest lucru”, a explicat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii spune că a observat că pot fi luate măsuri suplimentare pentru distanțarea meselor.

“Am observat, de asemenea, că pot fi luate măsuri suplimentare pentru distanțarea meselor. Nu m-am dus cu metrul să măsor, repet nu a fost acesta scopul, acestea sunt zonele în perioada verii care au o aglomerație înțeleasă de sezonul estival, înțeleasă în  termenii sezonului estival și aici am venit să dau acest mesaj către dânșii, avem nevoie să se implice mai mult, avem nevoie să facem într-adevăr echipă, Guvern și agenți economici, pentru că fără aceste măsuri suplimentare mă tem că ne putem aștepta la creșterea numărului de cazuri de persoane infectate și asta înseamnă închiderea lor. Nu ne dorim, de aceea i-am și ajutat, de aceea i-am și înțeles, a venit momentul să se implice mai mult și să-și gestioneze corespunzător activitatea în interior”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Întrebată dacă a fost în zona unde se dansa, Violeta Alexandru a răspuns: “Erau puține zone clasice în care se dansa, un singur club avea o zonă în care într-adevăr persoanele se apropiaseră mai mult pentru că îndepărtaseră chiar dânșii mesele. În mod evident acolo am avut o discuție în care managerul spațiului respectiv s-a justificat că le spune în continuu să rămână în grupuri mai mici, să păstreze distanța, dar despărțiseră chiar dânșii mesele respective”. 

Violeta Alexandru a mai fost întrebată când crede că ar putea fi deschise restaurantele, afirmând: “Simt după această vizită că avem nevoie să vedem care este reacția celor din turism, din HoReCa, ca urmare mesajului pe care îl dau, mai multă responsabilitate, dacă nu vedem aceste semnale, în mod evident coroborat cu statisticile pe care le urmărim în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, cu siguranță evaluăm cu mult mai sever decât am fi făcut-o cu ceva timp în urmă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
violeta alexandru
verificari
litoral