Alte patru nave cu produse agricole au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră

Alte patru nave cu produse agricole au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2022

Patru nave ucrainene care transportă produse agricole au părăsit duminică porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul acordului încheiat pentru deblocarea exporturilor de cereale, au anunțat responsabili ucrainean și turc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, aceste cargouri transportă peste 161.000 de tone de porumb și produse alimentare spre Turcia, China și Italia, potrivit Centrul de coordonare comun (CCC) care va urmări traseul lor până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a intra în Bosfor, relatează Agerpres.

Odată cu aceste noi transporturi exporturile de cereale ucrainene își regăsesc progresiv un ritm regulat.

Tone de carne și alte produse expirate de 3 ani, descoperite de Protecția Consumatorului pe litoral, la Costinești CITEȘTE ȘI Tone de carne și alte produse expirate de 3 ani, descoperite de Protecția Consumatorului pe litoral, la Costinești

CCC precizează într-un comunicat că este pe cale să "finalizeze procedurile de export regulate" în cadrul Inițiativei de la Marea Neagră pentru cereale, denumirea oficială a acordului. "Orarele ar putea fi afectate de pregătiri și condițiile meteo sau de orice altă circumstanță neprevăzută", precizează el.

Paralel centrul a autorizat cargoul MV Osprey să se îndrepte, fără încărcătură, spre Cernomorsk, de îndată ce va fi inspectat duminică în largul Istanbulului.

CCC își are sediul la Istanbul, potrivit acordului internațional semnat în 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU. Acest acord face posibilă reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de războiul declanșat în 24 februarie de către Rusia și pe cele de produse agricole rusești, în pofida sancțiunilor occidentale.

Mari capitale europene solicită Comisiei Europene introducerea rapidă a noului standard Euro 7 pentru vehicule CITEȘTE ȘI Mari capitale europene solicită Comisiei Europene introducerea rapidă a noului standard Euro 7 pentru vehicule

Sâmbătă seara, experții au terminat inspectarea Navistar, care părăsise Odesa vineri spre Irlanda. Alte două nave plecate în același timp vor fi inspectate duminică, precizează el.

Într-un mesaj adresat ucrainenilor sâmbătă seara, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat satisfacția pentru relansarea exporturilor pe mare de produse agricole ucrainene. "Porturile noastre la Marea Neagră funcționează", a spus el. "Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul unei provocări ruse și a unor acțiuni teroriste persistă. Fiecare trebuie să rămânem conștienți de asta. Dar dacă partenerii noștri își îndeplinesc obligațiile și garantează securitatea livrărilor, aceasta va rezolva criza alimentară mondială", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina
nave
transport
port
marea neagra
export