Angajații Kremlinului - somați să renunțe la iPhone-uri până la finalul lunii. "Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor!”

Angajații Kremlinului - somați să renunțe la iPhone-uri până la finalul lunii. "Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor!”
scris 20 mar 2023

Angajații Administrației prezidențiale a Rusiei, dar și cei ai administrațiilor locale sau cei din domeniul lucrărilor publice și telecomunicațiilor, au fost informați că, până la finalul lunii martie, trebuie să renunțe la device-urile iPhone pe care le dețin și să le înlocuiască cu smartphone-uri și sisteme de operare mai „prietenoase” Rusiei precum cele cele din producăție internă sau chinezești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit publicației economice Kommersant, această informație le-a fost transmisă oficialilor de la Kremlin la începutul lunii, iar administrația prezidențială ar putea achiziționa din fonduri publice angajaților noi telefoane pentru angajații săi pentru a le facilita abandonarea tehnologiei americane.

"iPhone-ul este istorie. Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor. Și asta în luna martie”, a explicat mesajul Kremlinului o sursă citată de Kommersant.

Potrivit surselor Kommersant, cerința de a abandona iPhone-ul este legată de motive de securitate: în opinia decidenților de la Kremlin, aceste gadget-uri sunt mai susceptibile la hacking și spionaj în comparație cu alte smartphone-uri.

Coreea de Sud: Guvernul intenționa să crească săptămâna de lucru la 69 de ore. Cine s-a opus CITEȘTE ȘI Coreea de Sud: Guvernul intenționa să crească săptămâna de lucru la 69 de ore. Cine s-a opus

Angajaților administrației prezidențiale de la Moscova li s-a recomandat să achiziționeze telefoane cu sisteme de operare Android sau Aurora. Acesta din urmă a fost dezvoltat de compania rusă PJSC Rostelecom.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul Rusiei a discutat cu participanții de pe piață perspectivele construirii unui ecosistem mobil suveran în Rusia, care se va baza pe tehnologii independente de giganții IT occidentali. OS Aurora a fost dezvoltat în această logică.

Kirill Menshov, vicepreședintele pentru Tehnologii Informaționale al Rostelecom, susținea într-un interviu din 2022 că Aurora „promovează la suveranitatea tehnologică a statului printr-un mediu mobil securizat și îndeplinește toate cerințele autorităților de reglementare în domeniul securității naționale și al protecției informațiilor”. Potrivit paginii web al proiectului, în prezent, vânzarea de dispozitive mobile care folosesc acest sistem de operare se efectuează numai către clienți corporativi și de stat.

Natalia Kasperskaya, președintele Asociației dezvoltatorilor de software din Rusia susține că orice dispozitiv modern poate trimite informații în diferite direcții, care sunt complet opace pentru utilizator.

De multe ori, nici măcar nu este necesară instalarea unui program spion pentru a obține informații despre o persoană, deoarece majoritatea aplicațiilor funcționează prin cloud. Cu cât dispozitivul este mai rusesc, cu atât este mai puțin probabil ca informațiile să ajungă la statele inamice, iar în acest sens, sistemul de operare autohton are un avantaj față de unul străin, afirmă Kasperskaya.

„Însă niciuna dintre variante nu oferă garanții de securitate împotriva scurgerilor de date. Smartphone-urile moderne sunt în principiu aranjate ca dispozitive spion: colectează, stochează și agregează informații le pot transmite în orice direcție. Și este imposibil de înțeles unde transmite dispozitivul datele, deoarece le transmite în pachete, iar utilizatorul nu poate urmări ce se întâmplă cu acestea”, conchide Natalia Kasperskaya.

viewscnt
Afla mai multe despre
kremlin
rusia
iphone
spionaj
sisteme de operare
android
aurora