Austria a intrat în premieră pe piața obligațiunilor verzi, cu o vânzare de obligațiuni de 4 miliarde de euro

Austria a intrat în premieră pe piața obligațiunilor verzi, cu o vânzare de obligațiuni de 4 miliarde de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2022

Guvernul din Austria a devenit cel mai recent Executiv care a intrat pe piața obligațiunilor verzi, cu o vânzare de obligațiuni de 4 miliarde de euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emisiunea de obligațiuni, care urmează să ajungă la scadență pe 23 mai 2049, are un randament de 1,876%, iar Trezoreria Austriei a reținut 250 de milioane de euro din emisiune, se arată în comunicat.

FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată o proprietate de peste 4 milioane de euro în Snagov și de ce poate deveni o investiție

Emisiunea a atras o cerere de 25 de miliarde de euro din partea investitorilor, arată o notă a unuia dintre aranjorii principali ai vânzării, scrie News.ro.

Guvernele europene au arătat un interes puternic pentru emiterea de obligațiuni verzi, care finanțează proiecte ecologice, deoarece cererea investitorilor a crescut în ultimii ani.

Obligațiunile au prețul unui ”greenium”, respectiv randamentul ușor mai mic oferit pentru obligațiunile verzi față de datoriile convenționale, datorită cererii mari, de 2,5 puncte de bază, a declarat Markus Stix, director general la Trezoreria Austriei.

”Datorită acestui greenium, randamentul obținut a fost chiar sub nivelul (obligațiunilor austriece) cu scandență în octombrie 2040, în ciuda faptului că scadența de astăzi este cu nouă ani mai mare”, a adăugat el.

Pe lângă obligațiunile verzi pe termen mai lung, care vor finanța majoritatea nevoilor de finanțare ecologică ale țării, Austria este, de asemenea, primul guvern care include instrumente de datorie pe termen scurt, cum ar fi bonurile de trezorerie și titlurile comerciale, în programul său de datorie verde, a spus Trezoreria într-un prezentare făcută înainte de emitere. Acest lucru ar trebui să atragă investitori orientați pe termen scurt, cum ar fi băncile centrale, fondurile de pe piața monetară și trezoreriile băncilor.

După emisiune, Austria intenționează să atragă încă 1 miliard de euro în acest an,  prin emisiunea de datorii verzi pe termen scurt, a declarat un oficial al Trezoreriei austriece, Christian Schreckeis.

Austria a identificat puțin peste 5 miliarde de euro de cheltuieli de finanțat prin programul său de obligațiuni verzi atât în 2021 cât și 2022, se arată în prezentare, aproape trei sferturi din acestea în transporturi curate.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
obligatiuni verzi