Bulgaria expulzează doi diplomați ruși, pe care-i acuză de spionaj militar pentru GRU

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși, pe care-i acuză de spionaj militar pentru GRU
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2020

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși pe îi acuză de spionaj militar - ei culegeau din 2016 ”informații despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, potrivit parchetului -, a anunțat Ministerul bulgar de Externe, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei doi diplomați au la dispoziție 72 de ore să părăsească Bulgaria, a anunțat miercuri ministerul.

OMV și-a vândut participația la Gas Connect Austria către Verbund pentru 437 milioane de euro, partea a programului de înstrăinare de active în valoare de 2 miliarde euro CITEȘTE ȘI OMV și-a vândut participația la Gas Connect Austria către Verbund pentru 437 milioane de euro, partea a programului de înstrăinare de active în valoare de 2 miliarde euro

”Ei aveau ca obiectiv să predea informațiile culese, care constituie secret de stat, serviciilor militare ruse de informații (GRU), la Moscova”, acuză parchetul, scrie News.ro.

Diplomații ruși erau ajutați de către doi bulgari care au acces la informații despre industria militară bulgară și care, cu anumite ocazii, erau plătiți pentru serviciile lor, potrivit parchetului.

Bulgaria - un stat membru NATO don 2004 și al Uniunii Euroene (UE) din 2007 - întreține în mod tradițional relații politice și economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetățeni ruși se multiplică.

În octombrie 2019 a fost expulzat un diplomat rus, acuzat de spionaj.

În 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, dar și un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Bulgaria - un fost satelit al URSS - dispune în continuare în principal de armament sovietic.

Opt avioane de tip F-16, cumpărate în iulie, urmează să fie livrate în 2024, în cadrul unui program de moderinizare NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
gru